The Last Supper (1995)


Tagline: Eat… drink… and be buried…

Nucleul din independentul “Ultima cină”, referinţă către ultima masă a unui condamnat la moarte, intră în categoria întrebărilor acelea ipotetice, al căror răspuns îţi va spune cîte ceva despre persoana pe care o întrebi.

[Parafrazez]“Cunoşti un tînăr idealist pe nume Adolf Hitler şi ştii ce se va întîmpla în lume din cauza lui. Ce faci? Îl omori cît încă mai ai ocazia?”

Ei bine, această satiră/comedie neagră este despre un grup de cinci tineri idealişti care decid că răspunsul la întrebarea ipotetică de mai sus este „Da” şi pornesc în căutarea tinerilor şi potentialilor următori Adolfi Hitler. Liberali, aroganţi şi intelectualo-artişti, fiecare din ei are personalitate şi păreri politice şi sociale bine stabilite.

Tradiţia iniţială era să invite un oaspete special la o cină în şase, unde să aibă o discuţie intelectuală. Într-o seară, oaspetele nu poate ajunge şi cei cinci îl invită pe un şofer de camion pentru a completa locul disponibil la masă. Lucrurile degenerează cînd şoferul se dovedeşte a fi un extremist de dreapta, rasist, anti-semit, care spune că „Hitler avusese o idee bună” şi care ajunge să îl ameninţe cu cuţitul pe unul din tineri. Are loc o încăierare şi chiar evreul grupului îl omoară în luptă.

La inceput, cei cinci sunt şocaţi, dar se hotărăsc să îngroape cadavrul şoferului de camion în grădină, sub un lăstar de rosii. Tradiţia se schimbă: fiecare trebuie să găsească cîte un extremist pe care să îl aducă la cină. Acesta va avea ocazia să arate că „merită să trăiască”, sau va primi un pahar din vinul otrăvit.

Personajele ciudate se perindă prin faţa tinerilor şi fiecare din ele primeşte vinul otrăvit: o femeie care spune că „De veghe în lanul de secară” este pur şi simplu răutăcios (mean), un preot obtuz, o activistă anti-avort şi un bărbat misogin pînă în măduva oaselor. Unul dupa celălalt, victimele ajung pe post de îngrăşător în stratul cu roşii, iar sosul de tomate se înmulţeşte pe nesimţite în rafturi. Între timp, un şerif local începe să bănuiască ceva, iar unul din cei cinci masteranzi ajunge să fie prea încrîncenat în ura sa pentru… URĂ.

Poate filmul ar fi mai uşor de văzut şi mai comic dacă personajele nu ar fi atît de inteligente încît să ştie că ceea ce fac e greşit. Că ei condamnă violenţa şi intoleranţa, dar ajung să fie stăpîniţi de acestea şi că le neagă victimelor lor cea mai importantă libertate fundamentală: dreptul la exprimare, freedom of speech.

„Ultima cină” este regizat de o tînără (pe atunci) la debut, Stacy Title, care a luat o temă foarte interesantă şi a transformat-o într-o comedie neagră bună, cîteodată lăbărţată şi repetitivă, dar care reuşeşte să spună cîte ceva despre America anilor ’90, despre demagogia politică, democraţi şi republicani, Bine şi Rau, şi despre “Mare e grădina Domnului” şi cîţi ciudati se găsesc în ea. Sfîrşitul a fost putin cam dilatat, ar mai fi avut nevoie de zvîc.

Potrivit zicalei “orice naş îsi are naşul”, de data asta “naşul mare” este un comentator TV conservator, dar cu priză la mase, Norman Arbuthnot (jucat perfect de Ron Perlman). Watch out for him!

Actorii, pe atunci toţi tinere speranţe (Cameron Diaz, Courtney B.Vance, Annabeth Gish şi Ron Eldard) îşi joacă bine rolurile de personaje aproape stereotipice, dar cu un scop anume. Distribuţia e completată de rolurile episodice dar de efect ale victimelor: Bill Paxton, Charles Durning şi Mark Harmon.

Atmosfera din “The Last Supper” mi-a adus aminte întrucîtva de “Arsenic şi dantelă veche” comedia neagra a lui Frank Capra, cu Cary Grant şi două băbuţe care otrăveau bătrînei 🙂

Cum puteţi vedea filmul? L-au dat pe AXN de două ori pană acum şi în sistemul lor de programat filme, mai mult ca sigur că o să-l mai dea!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s