No 1 Ladies Detective Agency


Ma Ramatswe

HBO a devenit pentru mine o sursa de surprize placute. Imi place site-ul HBO Club. Inca de la slideshow-ul cu cele mai bune roluri ale lui Mickey Rourke, febletea mea inca de la The Wrestler incoace. Si duminica trecuta, cand nu prea aveam la ce sa ma uit, am prins episoadele 2 si 3 din “No 1 Ladies Detective Agency”. Are doar sapte episoade. Dar cele doua pe care le-am vazut m-au fermecat.

Ce stiam despre el?

Ca este produs de Anthony Minghella si Sydney Pollack, in 2008, anul nefast in care au murit amandoi. Probabil si din cauza asta nu a primit un sezon secund.

Ca se bazeaza pe o serie de carti scrise de un britanic.

Ca in rolul principal o are pe Jill Scott, cantareata R&B.

Cam atat. Dar a fost de ajuns. Am mai aflat ca Minghella insusi, autorul lui English Patient, a regizat primul episod. Si am aflat ca este un serial minunat, care are loc intr-o tara saraca – Botswana – si in rolurile principale nu joaca persoane delirant de frumoase, cu silueta silfida si cu probleme superficiale.

Jill Scott este Mma (doamna/domnisoara) Precious Ramotswe mosteneste de la tatal ei ceva bani si se hotaraste sa isi deschida o agentie de detectivi (cum ne spune si titlul, este prima agentie de detectivi feminini). Fata din mine a fost incantata s-o vada pe Ramotswe cu rochii colorate cu imprimeuri traditionale africane, cu parul cret si prins cu o bentita si cu o silueta rotunjoara sau, cum spunea un personaj secundar, “silueta traditionala africana”. Asistenta ei, Grace Makutsi, care incepe sa se implice si ea in investigatii, a terminat colegiul de secretare cu cea mai mare medie din istorie, dar e rigida, putin puritana si e cea care se ocupa de colectarea tarifelor.

Alte personaje savuroase:

BK, detinatorul unui salon de frumusete, gay, probabil, cui ii pasa?, si extrem de simpatic.

JLB Matekoni, mecanicul indragostit lulea de Precious, dar care o curteaza cu atata rabdare si subtilitate, incat ma intreb daca ea isi va da vreodata seama de intentiile lui.

Wellington, un pusti sarac, asemanator cu imaginile cliseistice ale copiilor africani morti de foame, care se ofera sa le ajute pe femei cu sarcini mai simple.

Cazuri:

In fiecare episod femeile se confrunta cu cate trei cazuri, a caror rezolvare nu depinde de laboratoare CSI de lux si interogari dure, ci de intuitia eroinelor si putin curaj.

In primul episod, cum scrie Grace pe tabla, cazurile sunt: The Disappearing Dog, The Absconded Apostolic si The Downswinging dentist. Printre altele, cele doua femei simpatice omoara un crocodil si ii taie stomacul, pentru a rezolva un caz.

In al doilea episod, cazurile sunt The Frightened Shopkeeper, The 2 o’Clock Doctor si The Possible Poisoning. (Cazul care mi-a placut a fost al doctorului, caruia ii murea un pacient in fiecare vineri, la ora 14.00 – rezolvarea misterului a fost simpla, dar satisfacatoare).

Un element amuzant. Moneda oficiala in Botswana este Pula. Iar personajele nu au fost cenzurate atunci cand vorbeau de bani, dar cel care a scris subtitrarea se simtea obligat sa scrie doar 1.000 P. Si atat. 😀

Replici amuzante

Are you in need of some detecting?

I’m the old man’s younger wife (In cazul unui batran cu doua sotii)

If you don’t help that client, I’m gonna tell her you stole her man. (BK, la salonul de frumusete)

Cops wouldn’t listen to Luther Vandross, they’d listen to something stronger, like Bon Jovi. Or Meatloaf. (JLB, cand se prefacea ca e politist, pentru a intimida un dentist).

It’s important that people aren’t even more afraid of dentists. (Mma Ramotswe).

Concluzie

Uitandu-ma la cele doua episoade, am ras in continuu, am indragit iremediabil personajele, atat de originale fata de alti detectivi, mi-a placut accentul cu care vorbeau si replicile amuzante si pline de suflet. As vrea doar sa existe mai multe, dar ma voi bucura de serial cat dureaza.

Jill Scott

Difuzare: Duminica, ora 18.00, doua episoade.

imdb

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s