The Hurt Locker si the hurt


De doua saptamani tot vreau sa scriu despre filmul asta, dar am stat cam prost la capitolul timp. Dar macar a venit momentul.

Nu vreau sa scriu prea mult despre subiectul filmului. Cred ca a fost discutat destul. Vreau sa dau o definitie a ce inseamna “the hurt locker”. Am aflat dintr-o recapitulare a episodului “Dr.Linus” din Lost, scrisa de Jeff Jensen, Doc Jensen, pentru cei care-l indragesc.  (1. the place where military folk keep their explosives. 2. any place or situation where the soldier feels fundamentally unsafe.) Acel hurt locker inseamna pentru mine si cufarul in care eroul interpretat de Jeremy Renner isi tinea ramasitele de la bombele dezamorsate, “trofeele” lui.

“The Hurt Locker” nu este un film nici pro, nici contra Razboiului din Irak. Daca iei toate detaliile din amestec, nu e de fapt deloc despre Razboiul din Irak. Este un film despre soldati, mai ales despre genisti, si despre transformarile lor, despre traumele lor, despre vietile lor.  Datorita stilului in care e filmat, cu camera de mana, am simtit si eu, macar o parte, din ce simt ei: confuzie, o stare de alerta continua, o senzatie ca nu se mai termina, ca, si atunci cand ajung in patul de la cazarma, atmosfera aia ii apasa in continuare. Sunt cei care se relaxeaza jucand shootere sau tragandu-si pumni in stoma unul altuia.

E despre dependentii de adrenalina. Unii sar cu parasuta, altii practica bungee jumpingul si unii, cu adevarat dependenti, se arunca in razboi si dezamorseaza bombe. Simptomele lor sunt identice cu ale unui drogat: lipsa de interes pentru altceva, cautarea continua a unei doze mai mari, renuntarea la precautie pentru a priza acea doza.

E un film plin de testosteron, regizat de o femeie.

Nu vreau sa discut premiile Oscar castigate (atata am de zis: la scenariu original merita mai mult “Inglourious Basterds”), pentru ca notiune de a castiga 1, 2, 3 etc premii Oscar e o notiune relativa. Dar filmul chiar te duce in mijlocul razboiului. Irakienii prezentati  sunt doar schite de personaj, pentru a hrani ambiguitatea lor – oricare poate fi o amenintare.  Sunetul a fost perfect (si e prima oara cand ma frapeaza in mod constient sunetul la un film).

Bullet point stuff:

  • Apare cateva minute si Evangeline Lilly, din Lost.
  • Mi-au placut mult bucatile de frumusete inserate in partile tensionate – pisica printre gunoaie, zmeul care zbura singur in cer
  • Jeremy Renner is badass
  • Cred ca distribuirea unor actori ca Guy Pearce, Ralph Fiennes si Dexter’s evil brother din Dexter a fost cam o greseala, pentru ca mi-am dat seama imediat c-o s-o pateasca.

BONUS: Un genist roman, care a fost in Irak, despre “The Hurt Locker”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s