“Posta” sau de ce sunt postasii cam psihopati


Exista cateva clisee legate de postasi in filmele americane. Unul dintre el este ca postasii sunt de-a dreptul nebuni si ca ar putea exploda intr-o zi si sa vina cu mitraliera la serviciu.

Din romanul “Posta” (primul) al lui Bukowski ne putem da seama de ce: O combinatie de caini aproape turbati, supraveghetori idioti, un regim de munca infernal (cel putin asa era in anii ’50-’60, nu stiu cum o fi acum), cu program mai ales de noapte si o birocratie ingrozitoare.

Exemplu: tava de cartare (un soi de sortare) a corespondentei. Timpul calculat mediu pentru cartarea unei tavi de 60 de centrimetri este de 23 de minute. Daca functionarul o carteaza in 28 de minute, este mustrat. Daca o termina in 5 minute (cum se mai intampla), n-are voie sa mearga la bufet pentru un suc, ci sa se apuce imediat de urmatoarea tava.

Cum sa nu innebunesti in conditiile astea?

Matt Dillon l-a jucat pe eroul Henry Chinaski in filmul “Factotum” din 2005. Puteti vedea trailerul mai jos…

Unii vor spune ca sunt obsedata de corporatii, dar mie chiar mi s-a parut ca in anii aceia Posta Americana functiona ca o corporatie, cu program dubios, de 12 ore, cu patru zile libere pe luna si cu o pauza de masa si alte doua, a cate 10 minute, de respiro. Singura parte pozitiva e ca pe-atunci puteau sa fumeze in birou (si toata lumea fuma pe-atunci, asa ca era ok).

Cartea il are ca erou tot pe Henry Chinaski si se bazeaza, asa cum ne-a obisnuit, pe experienta personala a lui Bukowski, care a lucrat 12 ani la Posta. Habar n-am cum a rezistat. Tipul asta are unul din cele mai economicoase stiluri de a scrie. Spune atat de mult cu atat de putine cuvinte… Si cartea se citeste foarte repede.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s