The Mentalist care screws with your head


Si eu, la fel ca altii, am avut impresia ca serialul asta s-a vrut a fi un “Psych” (daca va uitati la clipul din link, veti vedea ca si baietii din Psych au observat diferentele – virtually a carbon copy). Numai ca “The Mentalist” este mai serios, mai dark, mai matur. Dar nu destul, cat sa fie foarte diferit de serialul mai sus mentionat, care s-a lansat cu doi ani inainte!

Serialul cu Simon Baker in rolul “mentalistului” e o chestie destul de comerciala. Ceva la moda. Un “procedural” (serial cu o forma fixa, gen politist sau medical) with a twist (si americanii nu raman niciodata fara twisturi).  E pe Pro TV, ceea ce are sens, pentru ca lor le plac chestiile relativ simple, care incap cu usurinta intr-o cutie. Pe scurt, mentalistul e un tip care se pricepe bine la interpretarea reactiilor celor din jur, care observa multe detalii pe care ceilalti le ignora si caruia ii vine foarte usor sa le sugereze celorlalti ce sa faca – manipulare smart si chair hipnoza. Acum fiecare episod are un tipar al lui. Patrick Jane – the Mentalist – colaboreaza cu California Bureau of Investigations (CBI) pentru rezolvarea crimelor. Avem, de fiecare data, un cadavru, cativa suspecti si faza chiar enervanta e ca Jane rezolva cazurile mult prea usor. Si agentii cu care lucreaza fac si ei niste teren, dar tot sunt eclipsati in fiecare episod de colaboratorul lor.

Lui Mentalist i-am dat rating trei trifoi, desi majoritatea episoadelor nu ar merita ratingul asta. Ce merita este povestea de background – the “origin” story –  a lui Jane, care, in trecut, se prefacea ca e medium (ca Shawn din “Psych”), avea o emisiune TV si pacalea oamenii cu usurinta. Problema lui a aparut cand he pissed  off un criminal in serie foarte inteligent, numit Red John. Intr-o seara, cand a declarat in emisiunea lui ceva nasol despre Red John, tipul s-a suparat si i-a omorat sotia si fetita. Asa ca acum Jane cauta razbunare. Vrea sa-l prinda pe asasin si sa-l omoare.

Episoadele simple, care nu fac trimitere la Red John sunt routine stuff si sunt puse in valoare mai ales de carisma lui Simon Baker si de umorul personajelor. In schimb, cele cateva episoade pe sezon care au legatura cu criminalul in serie sunt din start mult mai intense, mai puternice si mai valoroase dpdv dramatic. Pacat ca sunt putine.

Dar ce ar fi un serial fara o poveste de dragoste? Exista trimiterile clasice catre o viitoare relatie dintre Patrick si sefa echipei de investigatie, Teresa Lisbon (o stim din Prison Break). Relatie care probabil va exista peste cativa ani. Dar asta nu pare deloc interesante. Eu nu simt deloc tensiunea.

Exista totusi doua personaje indragostite, agentii Rigsby si Van Pelt, a caror atractie este construita inca din primul episod cu finete, cu umor, si datorita careia m-as uita la serial pana la sfarsit. Chiar si fara Red John. Ea, Grace Van Pelt este o agenta incepatoare. El, Wayne Rigsby se indragosteste la prima vedere. Si el, The Mentalist, observa din prima secunda si face misto de ei in continuu. Cei doi actori sunt grozavi impreuna si deja, pe la mijlocul seriei secunde, sunt impreuna si stresati ca Jane isi va da seama de asta! That’s some good stuff cu ei doi.

(Se pare ca avem si noi cel putin un roman care se autointituleaza “mentalist”, adica tipul care prezenta emisiunea aia stupida cu “Hipnoza, jocurile mintii”.)

3 thoughts on “The Mentalist care screws with your head

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s