Dezintegrarea lui Bunny Munro


Nick Cave is a little fucked up (well, I already knew that…). E fucked up in stilul lui Bret Easton Ellis (of American Psycho fame) si Chuck Palahniuk (Fight Club and other great morbid stuff). A fost o restanta de la Easter Creepy Bunny Wabbits si iata ca am citit-o!

(Titlu alternativ al insemnarii: Nick Cave KILLED Bunny Monro)

Am citit cartea saptamana asta, cand aveam o gramada de ore de pierdut in aeroport. E putin deprimanta, dar oricum e imposibil sa fii optimist cand esti pe aeroport :).

E misto cartea! Bunny Monro e un comis-voiajor, care vinde gagicilor produse cosmetice si se foloseste de acelasi sarm (gropite in obraji, suvita pe frunte), same skill set for fucking them. E cam dependent de sex, iar numele cam stupid ii creeaza mereu oportunitati pentru a demonstra cat de spiritual este.

Toate bune si frumoase pentru el – e obsedat de pantalonasii tip “hot pants” aurii ai lui Kylie Minogue din clipul la “Spinning Around”, Avril Lavigne e femeia lui ideala – pana cand sotia, saturata de aventurile lui si de absentele frecvente, se sinucide si-l lasa pe Bunny singur cu fiul lui Bunny Junior.

Ati crede ca dezintegrarea lui incepe aici si, intr-adevar, partea mai evidenta a dezintegrarii aici ni se arata, dupa sinuciderea lui Libby Monro, dar ce simt eu, dupa ce am terminat cartea, e ca Bunny a fost fucked up inca de mic, iar Bunny Junior risca sa i se intample acelasi lucru. It’s tough being a salesman! Romanul e structurat pe trei parti – “Gigolo-ul”, “Comis-voiajorul” si “Mortul”.

De Bunny nu prea mi-a pasat ca personaj. Am avut impresia ca merita cam tot ce primea in procesul de autodistrugere sistematica. Insa Bunny Junior, cel mai destept, simpatic si dulce copil din toate universurile paralele posibile, te face sa-l indragesti de la inceput. Te doare ca este tras in “aventurile” si vartejul tatalui lui, ca ii este devotat 100% acestui om care nici nu observa ca pustiul lui are nevoie de picaturi de ochi, din cauza unei boli genetice. Bunny Junior, adorabil cu enciclopedia pentru copii primita de la mama lui (femeia-fantoma care il protejeaza, in camasa de noapte portocalie).

Nu exista un moment plictisitor in toata cartea. Intelegi de ce toate femeile care cumpara cosmetice de la Bunny il lasa apoi sa le-o traga – el e un comis-voiajor care vinde vise, vise de frumusete, vise in care ele sunt dorite si apreciate. A! Si am uitat sa zic de nebunul pe care Bunny il urmareste la TV pe tot parcursul cartii – poarta o masca de drac, rosie, cu coarne, si omoara femei in toata Marea Britanie.

Alte creatii care prevestesc moartea personajelor.

Moartea lenta a Lucianei B.

Cartea lui Guillermo Martinez e destul de interesanta. Despre un scriitor vizitat de o femeie din trecut, pe care n-o mai vazuse de 10 ani, si care-l ajutase sa-si scrie un roman. Luciana B, care-l ajutase si pe un scriitor cu mai multa faima si mai mult succes sa-si redacteze romanele, ii povesteste un soi de teorie a conspiratiei legata de moartea a cinci membri ai familiei ei, in decurs de un deceniu. Speriata ca-si va pierde singura ruda ramasa, pe sora ei adolescenta, Luciana il roaga pe erou sa vorbeasca cu presupusul criminal. Cartea ridica niste idei foarte interesante despre creatie, muze si inspiratia unui scriitor 🙂

Death of a salesman – Moartea unui comis-voiajor, de Arthur Miller.

Nu am citit piesa, dar a existat o referinta despre ea in episodul “Restless”, de la sfarsitul seriei a patra din Buffy, atunci cand Willow trebuia sa joace un rol in piesa, la fel ca toti Scoobies, dar ea era singura care nu-si stia replicile.


7 thoughts on “Dezintegrarea lui Bunny Munro

 1. pisica13 says:

  Trifoi, esti o fata simpatica (fara nicio ironie) si am ezitat sa comentez, dar faci o recenzie de carte,pe un blog înca, nu în bucatarie cu o prietena.
  Ca nu ai citit Death of a Salesman nu-i moarte de om, dar sa iei ca referinta “Buffy the vampire slayer” e cel putin dezolant.
  Si îl cheama Bunny Munro cu u u u u
  Come on…

 2. trifoi says:

  Multumesc de atentionare, a fost o eroare prosteasca, “o” in loc de “u”. Buffy nu e referinta, ci e o conexiune (o amintire a mea legata de “Death of a Salesman”, pana apuc s-o citesc).

 3. anao says:

  hey! nu are legatura cu post-ul asta…
  am vazut pe TeaCup ca ai citit Firmin si ma intrebam cum ti s-a parut (ca eu vreau sa il citesc). M-am uitat pe blog da nu am gasit o recenzie pentru el… so maybe… 🙂
  mersi oricum

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s