Zazie si orice in afara de metrou


Motto: Vorbesti, vorbesti, numai asta stii sa faci…

Personajul care repeta obsesiv aceste cuvinte pe tot parcursul cartii lui Queneau este papagalul Verdeata, care numai asta stie sa zica. (Asta si cateva cuvinte in latina).

Dar replica asta exprima foarte bine esenta cartii (de aici si repetarea constanta), pentru ca personajele stiu numai sa vorbeasca. 90% din romanul lui Queneau e format din dialog si cautarea stilistica a lui il duce in toate zonele vocabularului pe care le-am invatat la scoala, inca din clasa a cincea.

E lectura perfecta pentru metrou (:P). Asta daca nu va deranjeaza sa radeti in hohote cand cititi, si ceilalti oameni din jur sa se uite la voi cu cate o spranceana ridicata.

Zazie e o fata din provincie care se apropie de adolescenta. Mama ei o duce la Paris si o lasa in grija unchiului, Gabriel, in timp ce ea face sex non-stop (pot doar sa banuiesc) cu cel mai nou iubit. Zazie nu vrea prea mult sa vada Turnul Eiffel, Sacre-Coeur (alintat ulterior Sacrul Cur) sau alta capcana pentru turisti din Paris. Ea vrea sa se plimbe cu metroul – din pacate metroul e in greva (daca-mi permit sa-l personific) – si sa afle daca unchiu’ Gabriel, un vlajgan la vreo doi metri, dansator in tutu intr-un club de noapte pentru gay, e “hormosesual”.

In timpul aventurilor lor prin Paris, personajele vorbesc in continuu, unele mai stricat, altele mai corect, se cearta pe chestiuni de semantica si fac jocuri de cuvinte. Sunt constienta ca nu le-am inteles pe toate si ma enerveaza ca nu am french skills necesare pentru a citi cartea in original. C’est la vie… Dar paleta de personaje e extrem de colorata – Charles, taximetristul romantic, Mado Piciorus, chelnerita care-l iubeste, blanda vaduva Mouaque, pantofarul Gridoux, Turandot patronul de taverna, Marceline, consoarta lui Gabriel care nu iese din casa, escrocul care apare in tot felul de deghizari si multi altii, dar mai ales papagalul Verdeata!

Turandot nu raspunde. Isi porneste minitelevizorul din cerebel, ca sa revada la actualitatile personale scena pe care tocmai a trait-o si care era sa-l faca sa intre daca nu in istorie, macar in faptidiversialitate. (O mostra de limbaj extrem de expresiv)

Initial mi-am cumparat “Zazie” acum vreo sase ani, in primul an de facultate, dar n-am apucat s-o citesc pentru ca am imprumutat-o unei colege care s-a lasat de scoala si dusa a fost cartea (mi-a si zis ca n-o mai gaseste “Sigur nu ti-am dat-o inapoi?”). Am reachizitionat-o recent.

Stilul lui Queneau e ceva mai bland decat al lui Boris Vian (colegul sau de la Colegiul de Patafizica), dar la fel de jucaus.

Am mai citit de el “Exercitii de stil”, unde vedem cum a invatat sa stapaneasca atat de bine stilurile diferite de scriere. Un scurt incident petrecut intr-un autobuz este descris in stiluri variate, pornind de la cel clasic, concis, si trecand prin “metaforic”, “onomatopee”, “filosofic”, “tactil”, “vizual”, “cuvinte compuse”, “comedie” si “vulgar” si astea sunt doar cateva din muuuulte.

De Queneau mai am “Flori albastre”, “Suntem mereu prea buni cu femeile” si “Sfantu Asteapta”. Le voi citi in curand, macar pe unele dintre ele.

In schimb, de Boris Vian am citit o gramada si il iubesc pur si simplu.

“Spuma zilelor” este una dintre cele mai minunate povesti de dragoste citite de mine.

Pe locul secund as pune “Smulgatorul de inimi”, despre cat de departe poate ajunge o mama pentru a-si proteja copiii (instinctul matern dus la extrem).

Mi-au placut si povestirile din “Blues pentru o pisica neagra”.

Si “Iarba rosie” e foarte interesanta, despre nelinistea unui geniu si sacrificiile facute de acesta in viata personala.

“Voi scuipa pe mormintele voastre” e un roman demonstrativ, scris intr-un stil clasic politist si nu cred ca este o mare opera artistica.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s