CSI face-off la miezul noptii


Aseara am fost socata sa-mi dau seama ca o lupta tacuta – de gherila/de programare – se da de luni pana joi, in intervalul orar 00.00 – 01.00. E vorba de serialele-surori CSI (rostiti alaturi de mine: si-es-ai. Sa nu cumva sa v-aud cu ce-se-i!!). “CSI: New York” (cel mai tanar dintre toate), are cel mai bun suport – Pro TV. “CSI” originalul, veteranul, e pe Prima, in timp ce “CSI: Miami”, dupa stagii si la Pro TV, si la Pro Cinema, e difuzat de Universal.

Trebuie sa marturisesc ca la inceput am fost si eu luata cu tavalugul de nebunia asta a criminalistilor, procedurals-urilor (procedural=serial in care fiecare episod are o structura fixa si in care se investigheaza ceva… astea cuprind de la seriale cu detectivi, medici legisti, criminalisti si tot asa. Chiar si House poate fi considerat un procedural pentru ca House investigheaza boala), etc.  La inceput am simtit ca unele crime erau creative si ca invatam anumite chestii din serialele alea, cum ar fi despre tot felul de trenduri (mai ales in New York si Las Vegas), plante, otravuri, tehnici, blabla.

Apoi, dupa atatia ani de vizionare a mult prea multe episoade (atata timp pierdut…….), mi-am dat seama ca de fapt CSI-urile sunt un bulshit.

Sa luam drept exemplu filmuletul de mai jos, un montaj foarte inspirat al fazelor din CSI:Miami, in care liderul, Horatio Caine (David Caruso), se joaca in mod constant cu ochelarii.

That’s acting, dudes! Isi scoate ochelarii pentru a rosti cele mai tampite punchline-uri/poante legate de cauza mortii cadavrului (omului decedat, for frak’s sake) din fata lui si, cand a rostit-o, isi pune ochelarii la ochi. Cam asta face el, intorcand cuvintele pe limba ca si cum ar toarce.

Parodii exista destule. A fost si Jim Carrey. A fost si-n “How I Met Your Mother” o parodie super-subtila, in care Ted (scotand si punandu-si ochelarii over and over) investigheaza propriul apartament, in care se pare ca a avut loc o cearta. Dar un misto mai evident si mai amuzant au facut baietii de la Supernatural, in episodul “Changing Channels” (in care am mai vazut parodii grozave la Grey’s Anatomy si Knight Rider). Have a look now.

Dar sa trecem peste asta. Poate exista oameni out there care au dilema: eu la care CSI ma uit? De-asta sunt eu pe-aici! Ca sa fac un top 3 al CSI-urilor, de la prost la cel mai prost.

1. Pe locul 1, adica cel mai putin dureros, il pun pe: CSI originalul, adica Las Vegas. Nu e foarte-foarte enervant, desi are vreo doua sezoane in fata lui Miami, tot mai are povestioare destul de bunicele.

2. CSI: New York. Oh, Big Apple! Ai fi putut fi numarul unu daca nu-l distrugeai pentru mine pe unul dintre fostii mei actori preferati – Gary Sinise. Obisnuiam sa-l iubesc. Dar de cand il vad in pielea rigidului, plictisitorului si enervantului Mac Taylor, imi vine sa dau cu el de toti peretii! Ce replici trebuie sa rosteasca Sinise, ce mormaituri, cat de intangibil este… (Oftez…)

3. CSI: Miami. De fapt, cred ca voi face un top cu doar doua locuri. Bye, bye Horatio! Bye, bye blond little slut cu voce de pisicuta. I hate everybody in Miami! Bine ca exista “Dexter” si poate chiar “Burn Notice”, sa reabiliteze imaginea orasului…

4 thoughts on “CSI face-off la miezul noptii

  1. Ma, da. Sunt o porcarie. Ma amuza montajul videoclip cand cauta aia dovezi. Au aceeasi structura toate. Ce ma mai irita e ca se trezeste cate unul (nu stiu care apartine cui ca ma uit la toate deodata) si zice ceva de genul: copacul x. Si unul destept: copacul x cu functia y se gaseste in zona de nord a orasului M si de acolo provine fosforul care in compozitie cu…

    wtf? cine esti tu? de unde le stii pe toate?

    dar ma uit 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s