“Marioneta” – Polanski e un papusar in forma


Nu am vazut mare parte din filmele lui Polanski (si timpul nu-i deloc pierdut), dar stiu ca ador “Rosemary’s Baby” (In schimb, “Ninth Gate” promite multe si nu se tine de cuvant) si că, pana la urma, ma uit la un film pentru ce se intampla pe ecran si nu-l judec in functie de viata personala a regizorului.

Cu “The Ghost Writer” m-am convins ca trebuie sa vad mai multe filme de Polanski. Thrillerurile politice nu sunt deloc pe gustul meu, dar cele bune reusesc sa nu ma plictiseasca. Este si cazul “Ghost”-ului. Ghost writer = numele pe care nu-l vezi pe autobiografia unei celebritati, cel care aduna informatiile incoerente ale vedetei respective si le transforma in ceva care, dupa cum spune chiar ghostul din film jucat de Ewan McGregor, are inima.

Personajul lui McGregor nu are nume, pentru ca istoria de obicei ignora cronicarii. In schimb, Pierce Brosnan e in film fostul premier britanic Adam Lang, mai mult decat asemanator cu Tony Blair (chiar si expresiile faciale se potrivesc), pana la statutul de catelus al Statelor Unite. Lang a primit niste milioane de dolari de la o editura pentru autobiografie, dar primul lui ghost aparent s-a sinucis.

Indiciile despre conspiratie, care implica organizatii secrete, spioni CIA, etc, nu vreau sa spoilaresc, completeaza bine tusele umoristice, subtile, iar jocul actorilor face toti banii. Sa incep de la capat. Kim Catrall spala rusinea de la “Sex and the City 2” cu rolul specialistei de PR/amantei ex-premierului si, desi nu a avut parte de replici exceptionale, a creat un personaj seducator (si, desi e britanica, accentul ei natural suna putin ciudat). Olivia Williams, sotia lui Lang, e fantastica in rol, deja mi-a placut mult in “An Education” si in serialul “Dollhouse”, unde e si mai buna. Tom Wilkinson e mereu minunat, de la “Eternal Sunshine of the Spotless Mind”, la “Michael Clayton” si “The Exorcism of Emily Rose”…

“Ghost Writer” e un film de vazut. Maine intra in cinematografe… 😉

4 thoughts on ““Marioneta” – Polanski e un papusar in forma

  1. trifoi says:

    @evergreen, asta e si planul meu 🙂 Sa revad Rosemary’s Baby, sa vad Chinatown, Pianistul si restul. Bitter Moon nu l-am vazut, dar il am pe un DVD de la un ziar sau ceva…

  2. verbiaj says:

    Am vazut si eu ieri la cinema Marioneta, dar aveam asteptari mai mari in ceea ce priveste filmul. OK, te tine, are replici misto, destepte, dar de la un moment dat insa devine destul de usor sa lipesti piesele de puzzle lipsa, in minte. Finalul mi se pare cu totul ratat si dezamagitor si marea cheie de dezlegare a misterului e un fas de oracol adolescentin. Si chiar chestia asta, sa lamuresti totul prea evident mi se pare neinspirata. Putea sa lase mai multe piste, si s-o mirosim noi pe cea mai puternica. I-as da 3 stele din 5 fara ezitare. Scorsese mi s-a parut mai inspirat la thriller decat el, anu asta. Il asteptam si pe Nolan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s