Night Watch: Russian Vampire Slayers


In sfarsit am reusit sa vad unul dintre filmele pe care mi-am propus sa le vad. Night Watch de Timur Bekmambetov e minunat! Si foarte distractiv. Regizorul ruso-cazac aplica o viziune oarecum americana la niste imagini din Rusia post-comunista, iar rezultatul vibreaza de culoare, imaginatie. Daca ar fi sa-i reprosez un singur lucru, acela ar fi ca la un moment dat se foloseste excesiv de artificii de montaj, de close-up-uri si de efecte speciale (mai degraba retro decat obositorul CGI).

Intro-ul parca “urla” ca e inspirat din “Lord of the Rings” (dovada va fi adaugata aici mai pe seara): doua armate, a Luminii si a Intunericului se intalnesc pe un pod si se lupta pe viata si pe moarte. Pana cand cei doi regi hotarasc sa ajunga la un armistitiu, pentru a nu ramane fara ostasi. Intelegerea e urmatoarea: soldatii Luminii vor deveni Rondul de Noapte si-i vor supraveghea pe vampirii Intunericului, iar acestia din urma vor deveni Rondul de Zi.

Acum, fiecare Rond trebuie sa-si improspateze “sangele” din cand in cand, iar recrutii sunt Diferitii. Adica oameni care, intr-un moment de criza, descopera ca au puteri fantastice si pot vedea ofiterii celor doua Ronduri. Odata ce si-au descoperit statutul de Diferit, oamenii astia trebuie sa faca o alegere: Intuneric sau Lumina.

Asta a fost introducerea, in poza de mai sus e Anton, eroul nostru, in 1992, la Moscova. El viziteaza o vrajitoare pentru a o aduce inapoi pe iubita lui, care l-a parasit. Dar Rondul de Noapte apare si o impiedica pe vrajitoare sa-si faca her mojo. Dar cum Anton ii poate vedea pe “Paznici”, acestia isi dau seama ca e Diferit.

12 ani mai tarziu, Anton e si el Paznic si e mai hardcore. Nu mai are tunsoarea de pampalau si e un soi de vanator de vampiri. Desi are doar skill-urile de Diferit si nu prea se pricepe la lupta. Iar vampirii pot sa intre in Intuneric, un soi de zona invizibila, iar Anton trebuie sa-i urmareasca in oglinda, asa cum se poate vedea in imaginea de mai jos:

Mi-a placut mult birocratia Rondurilor, care nu prea aveau voie sa se omoare unii pe altii fara aprobare. Si altele. Nu vreau sa mai scriu chestii spoilerish, pentru ca aseara am descoperit ca filmul e cu atat mai fun cu cat nu stii mare lucru despre ce se intampla. Urmeaza sequel-ul, “Rondul de zi”, lansat in 2006, care am inteles ca are trei ore.

Din pacate, Timur Bekmambetov si-a luat traista-n spinare si a plecat la Hollywood, unde a facut filme ca “Wanted”, cu Angelina Jolie, asa ca n-a apucat sa termine trilogia cu al treilea film, “Dusk Watch”. Which sucks. Mai nasol e ca planuia sa faca acest al treilea film in engleza, cu actori americani. Si cred ca s-ar pierde mult din farmecul primului.

Moment “jos palaria” cand copilul Yegor e singur acasa, isi ascute un tarus si se uita la “Buffy the Vampire Slayer”, mai precis episodul 1 din sezonul 5 “Buffy vs. Dracula”, totul dublat in rusa…

3 thoughts on “Night Watch: Russian Vampire Slayers

 1. Pe mine m-a stresat ca mi s-a parut totusi confuz. Ceea ce era de asteptat cumva: rusii au facut si ei un film “american” (si bine au facut), da’ totusi nu le-a iesit chiar ca la Haliud 😉 Cel putin asa mi s-a parut, o reteta bine aplicata, dar nu pana la capat.

 2. trifoi says:

  Pai Veo, mie asta mi-a placut. Ca s-au inspirat de la americani, dar a fost totusi Ruski, in esenta. Si m-a amuzat teribil amestecul asta de stiluri. In sensul ca I really enjoyed it! 🙂 Si a fost destul de puternic si unic vizual.

 3. Ioana says:

  Interesant. Nu stiam de filmul asta, dar suna foarte bine descrierea. Ideea cu rondurile imi aminteste putin de animeul Vampire Knight. M-ai facut curioasa si cred ca voi trece acest film in “must see” list .
  Si apropo de vampiri si comedie :

  Nu aveam nici cea mai mica indoiala ca o sa apara un asemenea film. Si nu stiu ce parere aveti voi, dar eu cred ca tot originalul e mai comic pentru ca il doresc a fi serios 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s