Marti, dupa Craciun, in Sarajevo


“Marti dupa Craciun” ne-a adus, cu certitudine, cel mai special moment de la Festivalul de Film de la Sarajevo. Noi eram acolo, ei erau acolo si m-am simtit foarte emotionata pentru ca vedeam un film romanesc in alta tara. Si pentru ca era bine primit. Si, mai presus de toate, pentru ca mi-a placut mult. (Ador afisul asta)

De la scenariu, la regie, la jocul actorilor si, DA, la scenografia si costumele contemporane, normale, naturale pentru epoca in care traim.

Povestea e simpla: destramarea unei familii inainte de sarbatoarea asociata cel mai des cu familia – Craciunul. N-as folosi termenul de “triunghi amoros”, dar e undeva pe-acolo. Cele trei varfuri sunt toate fantastice, Paul (Mimi Branescu), Adriana (Mirela Oprisor, la primul rol important si sotia lui Mimi) si Raluca (Maria Popistasu, care era minunat de insarcinata la conferinta de presa de dupa vizionare).

Ce e minunat e ca nu exista personaje malefice in filmul asta. Si ca sotia nu e nici urata, nici proasta, ca sa fie oarecum evident motivul pentru aventura extraconjugala. La randul ei, amanta nu-i vrea doar averea iubitului ei, ba chiar tine la el si nu-i cere nicio clipa sa-si abandoneze sotia. Asa ca e foarte usor sa te atasezi de toate personajele filmului. Si de Mara, fetita Adrianei si a lui Paul, care este copilul-etalon pentru epoca asta, destept, activ, amuzant si putin precoce.

Siiii, Mirela Oprisor a catigat premiul de interpretare feminina pentru rolul Adrianei (ieeeei)!

N-as vrea sa mai comentez prea mult filmul, pentru ca nu vreau sa-l stric. Mai spun doar ca exista vreo trei secvente incredibile, incarcate la maximum cu tensiune, si cateva minunate, pline de tandrete.

11 thoughts on “Marti, dupa Craciun, in Sarajevo

  1. Daca e Mimi, e calitate! 😉
    Pare un film misto, fara obsesiile postdecembriste. De-abia asteptam sa-l vedem.
    Da’ voi mai sunteti inca in Sarajevo??

  2. PS – Am vazut trailerul, aici, la voi. Hai, bah, da-o-ncolo, chiar nu puteau fara fund de barbat? Si io care credeam ca au scapat de obsesiile sus mentionate… 😦

  3. trifoi says:

    @Veo, :))) Nu mai suntem in Sarajevo. Dar din lipsa de wireless acolo, am amanat sa scriu despre filmele vazute. Mai am doua cronici, pe drum 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s