Puncte de vedere despre 9/11


Mai exact, trei: un film, un serial si o carte, care au tratat in feluri diferite ziua aia neagra din istoria Statelor Unite si a lumii.

Vreau sa incep cu romanul excelent al lui Jonathan Safran Foer, o poveste deloc globala, foarte personala, despre un mic copil, Oskar, un micut precoce, al carui tata a murit intr-unul dintre turnurile gemene, iar calatoria lui  il aduce aproape de a se impaca cu prima mare trauma din viata lui (mult prea devreme).

“Extrem de tare si incredibil de aproape” este, asa cum Foer a inceput cu “Totul este iluminat”, pe rand smulgator-de-inimi si amuzant intr-un fel ironic. Dar pe langa intriga din prezent, mai avem parte de alti oameni care, din cauza altor razboaie stupide, au pierdut persoane dragi lor. Trebuie sa recunosc ca alea sunt partile mele preferate, pline de poezie, dar asta nu inseamna ca ce a patit Oskar nu m-a emotionat la lacrimi, mai ales ca si eu am trecut prin asta… Vreau sa recitesc in curand cartile lui, dar si pe cea a sotiei lui, Nicole Krauss cu a ei “Istoria iubirii”.

Un alt punct de vedere interesant este cel al unuia dintre serialele mele preferate, genialul cu si despre genii, “Fringe”. Dar nu pot sa scriu despre moment inainte sa bag (pentru cei care n-au vazut primul sezon) un big fat bolduit underlined Spoiler alert!!! Este vorba despre sfarsitul sezonului I, momentul in care Olivia Dunham ajunge in lumea paralela care, cel putin pe moment, parea un univers mai bun, mai pasnic, in care ai mai multe sanse sa ajungi batran: unul in care JFK n-a fost asasinat si in care turnurile de la World Trade Center nu au fost niciodata doborate. Iar Olivia calatorise fix intr-unul din ele… End of spoiler alert!!!


Cel de-al treilea punct de vedere este al lui Michael Moore (unul muuuult departeee de obiectivism), care se concentreaza mai mult pe conspiratiile politice si nu pe drama umana. Si desi mi-a placut “Fahrenheit 911”, de mult timp m-am cam saturat de punctele de vedere ale lui Michael Moore…

* Mentionez ca inca nu am vazut nici “World Trade Center”, by Oliver Stone, nici “United 93” al lui Paul Greengrass.

4 thoughts on “Puncte de vedere despre 9/11

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s