Eva. E varza (Jumatate de cronica)


Deja am pierdut mai mult timp decat mi-as fi dorit cu filmul asta, mai ales ca a trebuit sa tai in Photoshop jumatate de trifoi pentru rating. Filmul (daca-l putem numi asa) “Eva” a reprezentat o premiera pentru mine: nu credeam ca voi pleca vreodata dintr-un cinematograf la jumatatea proiectiei. Am facut-o si pe asta. Dar daca as mai fi ramas, mai mult ca sigur ca mi-as fi sfaramat telefonul mobil in mana sau m-as fi injunghiat cu el. Vazusem trailerul, ma asteptam sa fie prost. Dar nici chiar asa.

Ma prinsesem ca e o “adaptare” dupa romanul lui Radu Tudoran “Fiul risipitor” (care are valoare sentimentala pentru mine), dar am inteles ca e de fapt plagiat pentru ca nu s-ar fi platit niciun drept de autor. Pentru ca mostenitorii lui Tudoran n-ar fi vrut sa incredinteze povestea, din cauza scenariului. Se vede de ce.

Dar nu stiu cum ar putea cineva sa sustina ca nu e o adaptare, cand totul e acolo (Cel putin in prima parte, la care am rezistat). Faza cu praful de scarpinat, funicularul, tentativa de viol, etc. TOT! Dar, spre deosebire de carte, sunt doar niste faze insailate cu ajutorul unei coloane sonore ingrozitor de evidente, care-ti spune cand inima adoratoare de siroposenii ar trebui sa planga, care-ti spune ca un lucru ingrozitor e pe cale sa se intample (or not so much…).

Nici nu stiu cu ce sa incep.

De la prima secventa e clar ca actorii sunt varza si ca dialogul e la fel de subtil ca o lovitura de bata. El pleaca cu trenul, alarma de bombe se porneste, ea striga disperata: we’re gonna have a child, a child, a child, a child, a child, in timp ce oamenii se imbulzesc in jurul ei in slow-motion. Apoi vedem niste bombe care explodeaza prin Bucuresti cat se poate de aleatoriu si pe ea, Eva, care n-are pic de actorie in ea, care alearga la fel de aleatoriu prin oras.

Urmeaza secventa a doua, in care Eva are 16 ani si alura unei prostituate de 30 (Amy Beth Hayes, you suck and I hope you google yourself. You have no place acting, dude), si in care scrie in jurnal niste texte la care imi inchipui ca si Sandra Brown ar vomita.

Filmul e romanesc, are loc in Romania, dar toata lumea vorbeste in engleza, inclusiv romanii, ceea ce e nasol de tot. Pe el (nenumit in carte, si pe buna dreptate) il cheama Tudor si ea ii zice un fel de Ciudor. Personajele celor doi indragostiti sunt un fel de pungi de plastic, legate la gura, dar din care se scurge aerul printr-o spartura. El n-are nimic din sarmul pe care-l avea “Fiul rispitor” din carte. Nu e nici pe departe la fel de jucaus, de sclipitor. E doar un barbat plictisitor de vreo 40 de ani. Nici motivul pentru care se indragostesc nu mi-e clar. Ea isi misca soldurile (la 16 ani) ca si cum ar defila intr-un bordel. Si de la prima replica rostita, m-am simtit ca atunci cand erau spectacole de teatru la gradinita cu “Ridichea uriasa” (eu am fost Bunica, by the way).

Mi-e greu sa inteleg cum au putut sa joace Michael Ironside si Patrick Bergin in filmul asta.

Bine, inteleg ca this guy n-a fost niciodata un geniu al actoriei, dar a avut si el partea lui de roluri ok de bad guy. Insa aici e horror. Unul dintre momentele mele preferate a fost cel in care asta trebuia sa calareasca amenintator prin munti, ca s-o prinda pe Eva cu Ciudor sus, in cabana lui, in momentul post-coital.

Numai ca armasarul pe care era mergea asa de incet si el era tantos, dar rigid, incat mi-am dat seama ca sigur nu are experienta in calarit.

Ca sa nu mai zic de momentul in care incerca s-o violeze pe Eva si a scos pistolul la ea.

Off, atat de multe momente idioate, nu stiu pe care sa-l aleg ca fiind cel mai cel mai cel mai cel.

Si apoi Patrick Bergin… Off, eu chiar il consideram sexy la un moment dat. A avut vemea lui. A fost misto ca Robin Hood, in versiunea cu Uma Thurman. A fost obsesivo-compulsiv si abuziv cu Julia Roberts, in “Sleeping with the Enemy” (good times!).

Aici e baronul Oswald van Carton/Bucata de lemnenstein. Nu prea are nimic de facut.

Si ma doare sufletul sa spun ceva despre Maia Morgenstern. Exista durere adevarata acolo, pentru mine. Sau Coca Bloos. Sau altii. Supti intr-un film ca o gaura neagra.

Nu cred ca ma mai simt in stare sa scriu povestea mea cu “Fiul risipitor”. Am citit-o de mai multe ori pana am implinit 13 ani. M-a fascinat. Dar pur si simplu nu sunt pregatita sa merg acolo!

 

 

 

11 thoughts on “Eva. E varza (Jumatate de cronica)

  • trifoi says:

   Ajunsese la un moment dat sa fie oarecum amuzant. Asa, pentru mine, pentru ca nu ma puteam opri din ras (in timp ce-mi venea sa-mi smult parul din cap).

 1. Crek te-am vazut cand ai plecat si te-am invidiat. Dar eu eram deja mesmerizata, ca atunci cand te uiti la emisiuni cu manelisti si nu-ti vine sa schimbi canalul ca sa te mai autoflagelezi cu niste „ooo, mai, mai”. Ca sa-ti zic ce ai ratat, in plus fata de restul fazelor copiate prost din roman, finalul a fost americanesc sadea. EL, Ciudor, ca sa zic asa – care nu era nici mic si nici nu rasufla greu – era agent american, domnule, si fusese racolat de var-su, care vine si are grija de Eva, la final, ca asa-i promisese lui Ciudor, ma intelgi?!

 2. trifoi says:

  @Dollo, mersi mult. De obicei am obsesia de a vedea filmele pana la sfarsit, chiar daca sunt horror. Dar la asta, nici macar obsesia n-a mai fost de ajuns…

 3. Elayla says:

  Lol…cata ura reiese din recenzia ta; imi cer infinit de multe scuze ca nu am putut sa iti simt durerea de hohotele de ras provocate de lectura. Cu adevarat ai facut “haz de necaz”.
  De admirat ca ai iesit din sala. -gives you a cookie for that-

 4. Bogdan says:

  Prefer o piesă de teatru bună cu actori români buni pentru cartea “Fiul Risipitor” a lui R. Tudoran … aveţi idee dacă există o asemenea piesă de teatru?

 5. baasz szigeti palma says:

  este un film de dragoste foarte frumoasa, felicitari lui adrian popovici, comentari idioate, primitive

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s