Swingeri in vremea Furtunii de gheata


Familia tinuse deschise usile alcoolismului, incestului, violentei si ignorantei; ea asigurase transmiterea idioteniilor rasiste si a bigotismului de la o generatie la alta. Parintii lui erau artizani ai ADN-ului, specialisti in inginerie genetica, care ii implantasera aceleasi boli necrutatoare de care suferisera si ei.

Un punct de vedere pesimist asupra unitatii familiei, care, in 1973, anul in care se petrece cartea (la putin timp dupa Watergate), isi incepea dezintegrarea inevitabila, dupa Vara Iubirii, emancipare, droguri light, consumerism cat cuprinde, self-help books and all that…

Mi-am dorit sa citesc romanul lui Rick Moody datorita celor trei cuvinte cu care l-a descris Jeffrey Eugenides, unul dintre favoritii mei, pe coperta: “remarcabil, indraznet, superb”. Iar cand unul dintre scriitorii mei preferati imi recomanda o carte, intotdeauna am parte de surprize placute. Asta e clar una dintre ele.

Familia din centrul cartii e cea clasica americana: The Hoods. Benjamin Hood e finantist. Elena Hood, sotia lui, e casnica. Paul Hood (16 ani) studiaza la un internat, dar are probleme cu drogurile si cu fetele. Wendy Hood (14 ani) e in perioada experimentarilor sexuale. Paul e eroul care sta departe de majoritatea evenimentelor descrise in carte, dar el isi vede cu adevarat familia. Ii vede, sau ii vedea, ca pe The Fantastic Four, supereroii lui preferat din benzile desenate. Iar povestea, structurata in trei parti a cate patru capitole, ii urmareste pe fiecare din cei patru fantastici, ducandu-si viata separata, cu putine intersectii, dar acelea sunt foarte importante.

Benjamin Hood e barbatul aflat in criza varstei mijlocii, cu probleme la serviciu, care n-a mai facut sex cu nevasta lui de doi ani, dar pe care o insala cu Janey Williams, o prietena de familie. Elena Hood banuieste aventura, dar asta chiar atunci cand se incheie. In acelasi timp, Wendy Hood penduleaza intre cei doi baieti ai familiei Williams, Mike si Sandy (13, respectiv 14 ani), care o atrag fiecare in felul lui, dar poate chiar deloc. Poate sunt la indemana. In seara unei furtuni ingrozitoare, cu o zi inainte de Ziua Recunostintei (o sarbatoare care pune accent pe familie in SUA, mai mult decat insusi Craciunul), Paul e blocat intr-un tren, departe de casa, dupa ce isi da seama ca nu are sansa cu fata pe care o place, Libbetts (atroce nume).

Benjamin si Elena Hood merg la o petrecere din cartier, numai pentru a afla ca este o “petrecere cu cheie”, adica de swingeri, in care barbatii isi lasa cheile de la casa intr-un bol, iar femeile le trag la sorti, pentru a vedea cu cine petrec noaptea. Iar cand ajunge dimineata in micul orasel napastuit de furtuna, in regiunea suburbana din Connecticutt, vietile lor, desigur, vor fi schimbate pentru totdeauna.

Exista si morala asta a vietii moderne si a cat de gresit sunt crescuti copiii. In conditiile in care mama e preocupata cu citirea cartilor de psihologie ieftina, in care viata ta e un rau si a celor din jur e un afluent si cum trebuie format un curent, si in care tatal este preocupat de aventura lui si de viata sexuala. Personajele-copii alearga peste tot luand decizii gresite, cateodata catastrofale.

Toata actiunea cartii dureaza maxim 12 ore. Cel mai mult am apreciat conexiunile cu universul geek, modul in care familia Hood, ca si Cei Patru Fantastici se cearta intotdeauna, au loc rupturi intre membrii ei, dar, cumva, mereu ajung sa se reuneasca. Iar Moody compara viata cu o serie de benzi desenate: povestea nu se termina niciodata, mereu se intampla ceva nou, mereu apare un nou numar, cu noi aventuri.

De Rick Moody ar fi trebuit sa aud mai demult. Mi-a placut Garden State, filmul cu Zack Braff si Natalie Portman, dar nu stiam ca e adaptat dupa o carte scrisa de el. Iar filmul The Ice Storm, regizat de Ang Lee, a primit premiul pentru scenariu la Cannes. (De altfel am de gand sa ma uit in seara asta la film. Am vazut primele minute miercuri si coincidenta face ca filmul incepe exact cu paginile de pe la sfarsitul partii secunde pe care le citeam in momentul acela. Urmeaza sa scriu despre film diseara)

4 thoughts on “Swingeri in vremea Furtunii de gheata

  1. garden state chiar e o adaptare reusita, si cartea si filmul sunt f.bune..La ice storm nu pot sa’mi dau cu parerea, am vazut filmul, nu am citit (inca) the book.Dar suna bine.Plus, Ang Lee’s movies au mereu sountrack foarte misto..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s