Mecanica unei inimi fragile


“O carte ca o inima de turta dulce pentru oamenii mari”. Asa decurge descrierea de pe ultima pagina a cartii “Mecanica inimii”. Exact asta ii reprosez: gustul prea puternic de scortisoara pe care-l simti dupa ce te-ai imbuibat cu prea multa turta dulce.

In orice caz (diabetic), micul roman se citeste repede si e chiar dragut. Povestea mi-a adus aminte de atmosfera din filmele a lui Tim Burton – in acelasi timp magica si intunecata. Pe masura ce parcurgeam paginile, ii vedeam pe eroi ca pe niste papusi de plastilina, intr-o animatie stop-motion, ca “The Nightmare before Christmas”, de exemplu.

Povestea: Jack se naste pe un deal din Edinburgh, dintr-o mama adolescenta si un tata absent, in cea mai friguroasa zi din istorie. Este adoptat de “moasa” lui, Doctorita Madeleine, care-l ajuta sa supravietuiasca, montandu-i un ceas cu cuc pentru a-i face inima inghetata sa mearga. Madeleine ii spune totusi ca ceasornicul lui este fragil si ca, pentru a nu muri, trebuie sa nu se infurie niciodata, dar si sa nu se indragosteasca.

Madeleine incearca sa-l tina pe Jack de alti oameni, in afara de doua prostituate cu inima de aur, Anna si Luna, si un fost politist alcoolic, Arthur (cu o coloana vertebrala metalica si ruginita).

Insa la 10 ani, la prima sa iesire in oras (Edinburgh, mai exact), Jack o cunoaste pe prima lui iubire, cantareata mioapa Domnisoara Acacia, care nu poarta ochelari si se impiedica tot timpul. Ceasornicul ii bate mai tare, dar Madeleine il duce acasa, nevrand sa-l lase sa se indragosteasca. E prea tarziu, totusi. Jack se decide sa mearga la scoala, poate acolo o va intalni pe Acacia. In schimb il cunoaste pe rivalul sau la inima cantaretei, Joe, o bruta care-l chinuie in urmatorii ani. In urma unui eveniment nefericit, Jack fuge din Scotia spre Granada, acolo unde se angajeaza la un freak city numit Extraordinarium. Jobul lui: sa fie sperietoarea intr-un tren al groazei, dar nu-i prea reuseste. Pe Acacia o gaseste, insa nici atunci cand cei doi incep o relatie lucrurile nu merg ca unse.

As putea spune ca ceasornicul meu este un magnet care atrage inimile frante. Madeleine, Arthur, Anna, Luna, chiar si Joe, iar acum Melies. Mi se pareca inimile lor aumai multa nevoie decat mine de ingrijirile unui ceasornicar iscusit.

Cartea functioneaza bine ca alegoria unei prime iubiri, devastatoare, care te schimba complet, pe care nu o poti uita. Dar totusi e prea dulce. As fi preferat sa mearga mai mult pe latura intunecata. Si sa nu exagereze cu comparatiile, frumoase, ce-i drept, dar ucigatoare in doze prea mari. Oricum Malzieu are zvac si mult potential pe viitor, atata timp cat isi mai potoleste putin stilul.

Eu, care traiesc cu un ceas in inima, nici nu mai stiu cum trece timpul.

2 thoughts on “Mecanica unei inimi fragile

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s