“The Three Musketeers”: unul pentru toţi, toţi pentru trei… D


Unul pentru toţi şi toţi pentru 3… D! Pe scurt, Milla Jovovich demonstrează în acest film de ce numai soţii ei o introduc frumos în filme (Întâi Luc Besson şi acum Paul W.S. Anderson, a nu se confunda cu tipul brilliant Paul Thomas Anderson). În The Three Musketeers 3D/ Cei trei muschetari 3D, după un început a la Ocean’s 11 în vremea lui Louis Quatorze, totul pare a decurge potrivit cărţii.

D’Artagnan ajunge la Paris, se ceartă cu Athos, Porthos şi Aramis, îşi stabileşte dueluri cu ei de la oră la oră, ei sunt înconjuraţi de oamenii cardinalului şi cei patru îi înving pe cei patruzeci. Însă de aici deviem, pentru că – iată! – apar corăbii zburătoare, care au zepeline în loc de pânze şi Cei trei muschetari devine Piraţii din Caraibe în Franţa, în aer.

Aboard the flying vessel

Regina este o nevinovată făptură, care nu l-ar înşela pe Ludovic, puştiul nesigur pe el şi invidios pe Buckingham de parca la groapa de nisip din parc ar avea jucării mai frumoase (şi chiar are – corăbii zburătoare). Aşa că, Milady de Winter, o Nikita sau Sydney Bristow jucată Botoxy de Milla, foloseşte un gadget şi face o săritură de bungee-jumping de la terasa palatului la balconul reginei, unde trece prin nişte corzi întinse şi invizibile (nu laser, nu am ajuns acolo), timp în care dessous-urile ei se ferfeniţează şi ajunge pe cealaltă parte mai dezbrăcată.

Apoi ajungem în Anglia, unde întoarcerea la Ocean’s three musketeers e completă, cu heistul diamantelor din Turnul Londrei, deşi apoi iar se duc înspre Pirates of Louis XIV in the sky with diamonds.

În acelaşi timp, D’Artagnan, jucat de puştiul din Percy Jackson, un anost şi jumătate, se îndrăgosteşte de Constance, care, desigur, nu e măritată în această versiune a aventurilor. Ar fi fost o prea mare complexitate emoţională dacă era măritată, corect? De ce să complicăm lucrurile?

Boooooring... Zzzzzzz

Pe de altă parte, au scos o bucată care ar fi fost mai steamy în film, cea în care Milady îl seduce pe tăntălăul de D’Artagnan, dar, iarăşi, o poveste prea impură şi care Doamne-fereşte! ar fi oferit celui de-al patrulea muschetar o tridimensionalitate bine-venită. Nu exista niciun motiv pentru aşa ceva, nu? Tot pe fondul poveştilor de dragoste, timidul rege primeşte un sfat deştept de la arogantul D’Artagnan: să-i facă complimente reginei. Desigur. A good way to get into queenly undergarments.

Pe alt front amoros, Milady şi Athos (care în carte abia afla de Milady pe la sfârşit) pleacă împreună în misiune la începutul filmului, dar ea îl trădează. Athos e jucat de un bărbat minunat, Matthew Macfadyen, aka Mr Darcy din cel mai recent Pride and Prejudice. Şi dacă m-aş uita de un milion de ori la faza în care o ajută pe Elizabeth a lui Keira Knightley în caleaşcă (un moment de un miliard de ori mai autentic decât tot filmul ăsta), aici nu-mi place de moaca lui. Melancolia lui arată mai degrabă ca o greaţă legată de prezenţa lui în scenografia aia impecabilă, minunată şi grandioasă, în preajma costumelor alea fantastice (produse în România hihi), dar nimic mai mult de atât. Ajungem, în sfârşit la cei răi. Din păcate, Christoph Waltz nu a avut ce sa joace (poate doar să se joace cu trena veştmântului lui, demnă de o nuntă regală) şi se cam pierde în decor.

Dar ştiţi cine roade decorul (încerc să promovez calchierea expresiei chewing the scenery, folosită în SUA pentru overacting!)? Vai, e Orlando Bloom, care încearcă al naibii de mult să fie cea mai bună copie de Johnny Depp/ Captain Jack Sparrow posibilă. În rolul lui Buckingham, Bloom rânjeşte în continuu şi mai că nu-şi roteşte mustaţa în jurul degetului ca orice villain clişeistic. După trei Lord of the Rings şi trei Pirates of the Caribbean, Bloom aşteaptă trei Trei muschetari treiD. Pentru că ultima secvenţă propune clar un sequel.

Partea proastă e că eu am fost mereu fană a celor trei muschetari. Şi D’Artagnan. Dacă zic că Alexandre Dumas se zbate în mormânt ar fi un clişeu. Am citit şi După 20 de ani şi nu vă mai zic aici cât am plâns la Vicontele de Bragelonne, mai ales când spoiler alert!!! a murit Porthos. Plângeam în hohote, serios, cu sughiţuri şi tot tacâmul şi am fost neconsolată. Un film ca cel de mai sus n-o să primească niciodată o asemenea reacţie din partea mea. Mai are şi glume bune, dar prea puţine. Şi mult prea multe clişee.

Advertisements

4 thoughts on ““The Three Musketeers”: unul pentru toţi, toţi pentru trei… D

  1. Si eu am citit toata saga si am fost o neconsolata ani de zile. Am plans de m-a calcat atunci cand am terminat ultimul volum din Viconte Si de atunci mi-am jurat ca nu mai citesc si nu mai vad nimic fara spoilere. Dupa ce i-a frecat pret de 3 serii pe muschetari, Dumas mi-i omoara?! WTF! I need my happy endings, macar in fictiune, daca nu si in viata. Daca vroiam moarte si dezolare citeam naibii Camus 😛 Which, well, is not that dark anyway.

    Foarte savuroasa si incitanta cronicuta ta, acum vreau sa ma uit la filmul asta ca sa fac iar glume cu americani. Ei au o traditie impresionanta in a-si trage prin c*r tot ce e fain in literatura europeana. Mi-e si teama de momentul cand un scenarist cu spirit de aventura il va descoperi pe Zevaco. Am suferit enorm cand in rolul lui Monte Cristo a fost distribuit Jim Caviezel, imediat dupa ce fusese Iisus. Monte Cristo e Tony Stark al romanelor de capa si spada, what the hell! Imi dorisem un Robert Downey Jr or more, nu un twink.

    Saracul Orlando Bloom, ce epic fail. El e o fiinta nascuta in zodia Corny, si ar trebui sa nu mai incerce sa lupte impotriva acestui fapt. Daca as fi agentul lui l-as tine departe de filmele de actiune fiindca, nu stiu cum se face, oricate barbi si mustati ar purta, tot sfarseste prin a parea o fetita pe langa ceilalti purtatori de nadragi din distributie.

    Scuze pentru rant, dar filmul asta e asa de wrong in atatea feluri!
    Oricum, recenzia ta e foarte tare si trimiterile sunt to die for : )

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s