L-am regăsit pe E.T.A. Hoffman, cu “Piticuț, zis și Cinabru”


Când eram mică, citeam și tot reciteam Urciorul de Aur al lui E.T.A. Hoffman, deși știam deja pe dinafară toate pățaniile neîndemânaticului și ghinionistului Anselmus, întâlnirea lui cu șerpoaica Serpentina în timp ce stătea deprimat pe malul Elbei și cotoroanță care-l urmărea peste tot și-i submina încrederea în el. Urciorul îmi plăcea mai mult decât cealaltă povestire/ nuvelă din volum Spărgătorul de nuci, deși îl iubeam și pe acesta.

(În paranteză fie spus  că cealaltă carte preferată de mine, din aceeași colecție a Bibliotecii pentru toți copiii era Tom Sawyer Detectiv, al lui Mark Twain, probabil cea care mă făcea să râd cel mai aprig. Ea văd că a fost reeditată în colecție cu Cinabru, de editura Art)

Nu știu de ce Piticuț, zis și Cinabru e inclus într-o colecție de cărți pentru copii. Adică da, citeam Urciorul de Aur atunci când eram mică, Hoffman nu scrie pentru micuți. Adică există învățăturile tipice literaturii pentru copii, dar există și substrat consistent pentru adulți (sau pentru un geek hibrido copil-adult ca mine).

În cartea de față (pe care o colegă de la serviciu imediat a categorisit-o ca fiind pentru copii), există niște împunsături interesante la adresa iluminismului, pe care Hoffman parcă-l acuză că e vinovat pentru expulzarea magiei din lume. Sigur, unele superstiții și credințe sunt dăunătoare, dar de aici și până la extrema cealaltă, în care știința explică tot, iar momentele sunt deposedate de încărcătura lor fantezistă și, normal, romantică, e drum destul de lung.

Cum aratau Urciorul meu de Aur și E.T.A. Hoffmanul (tot al meu!)

Eroul din Cinabru este de fapt studentul-poet și romantic incurabil Balthasar, care este eclipsat de o pocitanie de pitic, cu picioare de păianjen, dar cu un păr fabulos, care atrage atenția oricum atunci când pășește într-o cameră și, dacă ai ghinionul să prezinți o poezie, o teză sau un discurs de față cu musiu Cinabru, ai pus-o!, pentru că toată lumea va crede instant că el a conceput minunea!

Dacă e să-l depunctez pentru ceva, ar fi siropoșenia și romantismul care câteodată sunt duse la extrem și care-mi atacă puțin papilele anti-sirop gustative. Și, dacă tot vorbim de protagoniști romantici, perfecți din toate punctele de vedere, îl prefer pe amețitul de Anselmus din Urciorul de Aur, față de Balthasar din Piticuț, zis și Cinabru.

Cu toate astea, Hoffman ironizează la un moment dat romantismul excesiv al protagonistului său de aici.

O voce lăuntrică îi șopti foarte limpede că se ducea în casa lui Mosch Terpin numai pentru Candida, că scria versuri pentru dânsa, că îi cresta numele pe copaci cu briceagul, că în prezența ei amuțea, suspina și gemea, că prin urmare făcea toate nebuniile pe care i le spusese Fabian. Abia acum simți Balthasar cât de mult o iubea pe Candida, dar în același timp văzu că o iubire curată și adâncă apare în viața exterioară sub forme cam caraghioase, lucru ce trebuie, desigur, atribuit ironiei adânci pe care natura o pune în orice manifestare omenească.

N-are rost să mai spun mare lucru despre poveste. E minunată, magică, amuzantă. Trebuie spus doar că, pentru o carte de copii sau o scriere romantică, Cinabru e un personaj al naibii de actual și nemuritor! El e acel coleg care te bârfește și-ți fură ideile, șeful care le prezintă mai departe ca fiind ale lui, prietenul care de fapt vrea să-ți sufle gagica, lingușitorul care câștigă mai mult cu complimentele lui dezgustătoare decât cu perseverență, seriozitate și responsabilitate. E persoana ostentativă de alături, e superificialul și secul om care se crede buricul Pământului.  (De asemenea, fără nicio legătură cu înșiruirea, e și un blogger al căruia sunt fană) Așa că nici vorbă de carte pentru copii. Ne vedem la Elixirele diavolului, în curând, adică atunci când apuc -o citesc.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s