Seriale noi: Cronică “Man Up”. În căutarea bărbăţiei pierdute


Am vorbit, puțin ce-i drept, aici (la Last Man Standing), despre trendul serialistic despre bărbați care au mari probleme cu virilitatea lor și cu lumea condusă de femei în care trăiesc. Iată cel de-al doilea exemplar din insectar, parcă ceva mai răsărit ca primul, mai puţin misogin, xenofob, homofob şi rasist, dar care se contrazice singur la sfârşitul fiecărui episod.

Fără mai multe amânări… (without further ado)

Premisă: Trei bărbaţi, unul căsătorit, altul singur şi al treilea divorţat sunt prieteni buni şi încearcă să-şi regăsească virilitatea (deşi unuia dintre ei îi place spuma de baie cu aromă de rodie). Activitatea lor preferată din fiecare episod e să joace un MMO (Massive Multiplayer Online Game) şi să ucidă chestii.

În primul episod, iată storylineurile: Bărbatul căsătorit (stânga în poza de sus) nu ştie ce să-i ia băiatului lui care împlineşte 13 ani. Printre sugestii sunt incluse 2 prostituate, un sac de gunoi plin de aripioare de pui şi un jurnal pentru gânduri, visuri/ vise şi poezii (acesta din urmă vine, desigur, de la băiatul cu spuma de baie cu rodii).

Al doilea fir epic: tipul divorţat din mijloc e frustrat de fosta lui soţie care are un iubit stereotipic negru, fantastic la baschet şi, probabil, bine-dotat.

Al treilea fir epic: băiatul-rodie e deprimat că fosta lui iubită se mărită, aşa că dă buzna în biserică la nunta ei şi îi cântă o serenadă. Etc.

Analiză: Pentru un serial care se plânge de bărbăţia rătăcită, Man Up! chiar îşi arată bărbaţii ca pe nişte fraieri, deci nu-şi iubeşte personajele. Poate titlul e un soi de apel: Îmbărbătează-te!, dar ăştia trei nu reuşesc să facă asta, probabil pentru că se plâng prea mult şi meditează excesiv la bărbăţia lor. În acelaşi timp, personajele feminine sunt prezentate ca nişte dominatrixe castratoare care îi pun imediat pe sărmanii prostănaci la locul lor, nişte scorpii care nu stau să-i ţină de mână şi să se gândească la virilitatea lor.

Care-i faza? De ce trebuie aceşti scenarişti să se cramponeze constant de emasculare? Oricum, nu există cale pentru viitor, nu există evoluţie posibilă. Dacă bărbaţii se îmbărbătează, nu mai există serial, iar dacă nu, atunci care e sensul?

Tipul ăsta n-o să-l bată niciodată pe cel fără cămaşă la baschet şi oricum lumea nu funcţionează aşa. Deşi al doilea episod e amuzant, când prietenii bondocului se îndrăgostesc de armăsar, până când acesta recunoaşte că n-a văzut Star Wars niciodată (cîhhh, bicepşii nu contează pentru mine, geekeria e importantă) şi le strică vizionarea cu întrebări stupide.

Poate ideea ar fi reevaluarea a ce înseamnă să fii bărbat. Nu ar trebui să aibă legătură cu spuma de baie cu rodie sau cu aptitudinile sportive, ci cu felul în care o respectă pe femeia lui, care în schimb îl respectă pe el. Why can’t we all men & women just get along?

Fix it? Just Man Up  and stop being silly!

Cronică American Horror Story  
Cronică Person of Interest
Cronică A Gifted Man
Cronică Revenge
Cronică Prime Suspect
Cronică Whitney
Cronică Last Man Standing
Cronică Charlie’s Angels (decedat)
Cronică 2 Broke Girls
Cronică Unforgettable
Cronica Ringer
Cronica The Playboy Club (decedat)
Cronica Up All Night
Cronica Secret Circle
Cronică Free Agents (decedat)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s