“Motanul încălţat” (“Puss In Boots”), împiedicat de oul clocit


Acest spin-off prequel e destul de amuzant şi, în istoria francizei Shrek s-ar situa cam aşa: mai slab decât Shrek 2 (pe care oricum personajul Motanul încălţat l-a îmbogăţit fantastic) şi mai bun decât 3 şi 4. Banderas e din nou vocea motanului ghiduş (cunoscut în anumite cercuri drept the ginger devil) şi actorul îi conferă mai multă personalitate cu acel accent exagerat decât o face scenariul.

L-aş descrie aşa: îi place să lingă un pahar cu lapte, te manipulează cu privirea de desen manga (dar nu şi pe mine, căci I’m a dog person!) şi de fapt are un suflet nobil, de apărător al celor fără apărare şi are nişte family issues cu fratele lui, care e ou şi e foarte-foarte enervant. Humpty-Dumpty mai exact, în română Hopa-Mitică, cel care-şi primeşte vocea de la Zach Galifianakis of The Hangover fame.

Trioul e completat de Kitty Softpaws (Pisi Lăbuţe Pufoase), vocea Salma Hayek, cea care e atât de bună ca hoaţă încât nu simţi că-ţi fură cizmele din lăbuţe (şi oare ce ar fi Motanul încălţat dacă ar fi descălţat?).

Misiunea celor trei? Să fure boabele de fasole magică din povestea lui Jack şi vrejul de fasole. De ce? Nu contează. Aparent e vorba de o dorinţă din copilărie, aceea de a căpăta gâsca cu ouă de aur.

Filmul e cu adevărat amuzant (hohote garantate) atunci când personajul principal e ironizat – vezi partea de mai sus cu paharul de lapte sau momentul în care aleargă după pata de lumină provocată de o rază oglindită într-o suprafaţă reflectorizantă.

Atunci când Puss in Boots/Motanul încălţat îşi spune povestea tristă din copilărie, deja ajungem în teritoriu familiar, chiar clişeic şi o dăm în melodramă. Nu înţeleg de ce Puss nu putea fi pur şi simplu un motan ghiduş, care fura din adrenalină. Astfel, el devine un erou nobil îngenuncheat de soartă şi de fratele lui, oul clocit şi cam enervant.

Vizual vorbind, Puss in Boots/ Motanul încălţat merită să fie văzut în format IMAX 3D, pentru că animatorii te lasă să vezi chiar şi firele de păr stacojii de pe pieptul unui figurant. Iar utilizarea formatului tridimensional e old school, cu urmăriri în care ai parte de obstacole, vezi lucruri venind spre tine şi chiar ţi-e frică de o eventuală coliziune. Secvenţa în care din boabele magice de fasole se ridică vrejul spre cer este superbă şi magică din orice punct de vedere. Animaţie hard-core. La fel şi lumea de dincolo de nori, cu vegetaţie sălbatică şi ciudată.

Cu toate asta, e puţin ciudat să vezi multe elemente de western, inclusiv cadrele, pe lângă bărbaţi în armură medievală şi pe motan îmbrăcat ca muschetar. Lumea asta de basm trebuie definită ceva mai bine.

Cea mai amuzantă replică: Cat people are crazy! venind chiar de pe buzele motanului nostru.

4 thoughts on ““Motanul încălţat” (“Puss In Boots”), împiedicat de oul clocit

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s