Marjane Satrapi: “Broderii”, un alt roman grafic grozav


Luat de la Gaudeamus anul acesta, am terminat Broderii în mai puţin de o zi. Ar fi fost probabil în jur de o oră, dacă n-aş fi fost constant întreruptă de lucruri frivole ca serviciul şi altele.

Acest nou roman grafic al lui Marji (îi spun aşa pentru că mă simt apropiată de ea) e ceva mai lejer şi mai scurt decât Persepolis şi a fost comparat cu Totul despre sex, of all things, deşi, e corect să spun că era vorba mai degrabă de un TDS iranian. Şi că problemele femeilor iraniene aveau mai multe componente serioase decât cele ale unor patru newyorkeze cu lumea la picioare.

E o carte care face cronica unei sesiuni de bârfă, pe care femeile o numesc şedinţa de ventilare a inimii, în timpul siestei, când toţi bărbaţii se odihnesc, iar minunatele femei iraniene stau la poveşti.

Marji însăşi nu spune nicio poveste, dar asta pentru că a venit timpul ei să fie un observator şi un cronicar, după Persepolis, o creaţie atât de personală, în care Satrapi a dezvăluit foarte mult din cine e ea.

Şi astfel femeile vorbesc despre toate, de la virginitate şi cum să maschezi pierderea ei, la nevoia de a avea un soţ, de la organele sexuale masculine, la operaţii estetice şi mariaje aranjate. Paginile sunt pline de umor, limbajul e fără perdea, iar lucrurile pe care le aflăm despre cultura iraniană sunt cu adevărat preţioase, plus că spulberă prejudecăţile despre cât de înapoiaţi ar fi locuitorii din zona respectivă a lumii.

Buni, bunica lui Marji, este minunată ca de obicei şi probabil personajul meu preferat din tot clanul. Cât despre broderiile în sine, nu veţi ghici niciodată ce sunt. Sau poate nu ştiam eu… Oricum, e o surpriză extrem de amuzantă. Per total, paginile sunt pline de poveşti de dragoste, neîmpliniri şi lecţii importante de învăţat, pentru orice non-iraniană.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s