Stupid: 3 decizii incredibil de proaste luate de Globurile de Aur


M-am obişnuit deja ca festivităţile de premiere pentru filme şi seriale să nu însemne nimic şi atunci supărarea mea inevitabilă pentru cei omişi, dar merituoşi sau pentru cei nominalizaţi, dar penibili, mai e doar un simptom al dorinţei ca aceşti merituoşi să fie mediatizaţi şi recunoscuţi şi expuşi unui public mai larg, care să se bucure de minunăţiile pe care le ignoră.

Dar HFPA, Asociaţia Presei Străine de la Hollywood nu are de fapt nicio relevanţă în marea schemă a lucrurilor. E un grup (o mână de oameni, practic, care nu reprezintă vocea nimănui) atras de lucruri noi şi strălucitoare (dar superficiale), cu nişte alegeri atât de idioate şi a cărui singură intenţie e să aibă cât se poate de multe vedete la show. Valoarea nu are relevanţă aici, dar iată, totuşi, câteva nominalizări sau lipsuri care m-au indignat complet.

1. American Horror Story nominalizat la Cel mai bun serial dramatic.

Am scris în trecut, aici, despre serialul ăsta, pe care l-am numit o cacofonie a groazei.

E addictive și atât de prost, încât îmi cam place. Știu că niciun indiciu nu duce spre nimic legat și dens, nici spre un substrat anume. E doar un kitsch cu imagine bine-studiată și cu actori buni care bântuie în întuneric cu personajele lor…

Faptul că acest serial are două nominalizări la Globuri (la Jessica Lange mai înţeleg, într-adevăr) e o abominaţie. Chiar dacă, până la urmă American Horror Story a devenit o plăcere vinovată cumsecade şi distractivă (de râs chiar şi în cele mai tensionate faze şi eroina mănâncă un creier, for frak’s sake!), nu se justifică includerea sa într-un clasament de valoare. Iar dacă Homeland  (cel mai bun serial nou de anul trecut) sau Game of Thrones (al doilea cel mai bun) nu câştigă, o să fiu şi mai supărată.

2. Glee nominalizat la Cel mai bun serial de comedie/ musical

Odinioară, la început, eram mare fană Glee, dar mi-a trecut. Nu a mai rămas nici umor, personajele au devenit umbre triste a ce erau odată – mai ales Sue Sylvester, care mai are nevoie de o mustaţă cu onduleu pentru a fi villain-ul clişeistic -, iar numerele muzicale nu mă mai emoţionează cu nimic. Partea proastă e că există multe comedii mai bune, dar, din păcate, niciun musical (dacă rezistă, noul Smash, care n-a avut încă premiera, are şanse ca musical anul viitor).

Glee  e şi mai mult: sora mai mare a lui American Horror Story, şi, până la urmă, HFPA îl pupă în dos ad nauseaum pe creatorii celor două seriale, Ryan Murphy şi Brad Falchuk. Murphy este un megaloman care i-a vorbit pe Kings of Leon de rău pentru că nu i-au dat drepturile la muzica lor pentru Glee şi al cărui singur lungmetraj regizat este anostul Eat Pray Love. 

3. Parks and Recreation, Nick Offerman, Community şi Breaking Bad nu apar în nominalizări.

Cele mai bune două comedii şi în mod clar una dintre cele mai bune cinci drame sunt aproape complet absente, în afară de o nominalizare pentru Amy Poehler şi una pentru Bryan Cranston la actorie. Unde e Nick Offerman? Adică Ron Effing Swanson, cel mai tare şi original personaj de comedie?? Vă spun eu: a fost înlocuit de David Duchovny (Californication), Johnny Galecki (Big Bang Theory), Thomas Jane (Hung), trei roluri care nu (mai) spun nimic şi care s-au sufocat sub greutatea propriilor clişee. Măcar dacă Galecki era înlocuit de Jim Parsons (Sheldon din Big Bang Theory), măcar era o mişcare logică. Dar Galecki??

Iar Community a avut parte de unele dintre cele mai bune episoade ale sale în 2011. Dacă vă interesează: Advanced Dungeons and Dragons (echipa joacă Dungeons and Dragons cu un tip de care se tem că se va sinucide), Remedial Chaos Theory (Un simplu joc de yahtzee duce la crearea a şapte timelineuri care depind de cine se duce să răspundă băiatului cu pizza, iar în lipsa fiecărui personaj, dinamica se schimbă radical) sau Paradigms of Human Memory (un episod cu clipuri din trecut, al naibii de amuzante şi pe care nu le-am mai văzut în serial).

2 thoughts on “Stupid: 3 decizii incredibil de proaste luate de Globurile de Aur

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s