“Haywire”: Soderbergh does Mixed Martial Arts


În stilul uber-activ al lui Soderbergh, după Contagion, iată că avem parte de un nou film al său (a mai filmat unul cu stripperi masculini între timp – şi cică se retrage). Habar n-aveam despre ce e vorba – am intrat complet nepregătită în sală şi mă declar surprinsă.

Teoria mea este că Soderbergh s-a îndrăgostit de stilul de luptă Mixed Martial Arts şi de aici a construit un film cu singurul scop de a-l pune în valoare. Că nu prea e plauzibil că toate personajele aleg fix stilul ăsta e altceva.

It's not a terrible way to go, Mr Fassbender!

Pentru că lui Soderbergh îi place ca interpreţii lui să fie autentici, a ales pentru rolul principal o campioană la Mixed Martial Arts, Gina Carano – Mallory. Din fericire, rolul îi cere mai mult body language decât altceva, de la lupte la fuga pe străzile din Dublin, Barcelona, şi altele. Iar când vine vorba de prim-planuri, Carano își arată clar limitele expresivității actoricești.

În ciuda economiei de mijloace, filmul creează o tensiune pe care o ăstrează până la sfârșit. Deși e clar că eroina trebuie să trăiască pentru a mai lupta și în zilele viitoare, e imposibil să nu simți realismul situațiilor de bătaie: ea și primește și împarte pumni, cu egală măsură (care se aud sonor), în timp ce luptele par să aibă o miză reală. Nu sunt la fel de curat coregrafiate.

Michael Fassbender e minunat (cum altfel), în rolul unui agent irlandez, iar Ewan McGregor e fostul șef și fostul iubit al eroinei, complet lipsit de scrupule. Cei doi sunt personajele cel mai bine conturate, pe lângă Mallory.

Pe lângă Carano, Fassbender și McGregor, distribuția formată din nume sonore ca Michael Douglas, Antonio Banderas, Bill Paxton nu are prea multe de făcut.

Dar scenariul, oricât de periat ar fi de orice tip de înflorituri, are la un moment dat o logică internă găunoasă, cu perspectiva temporală care se schimbă subit, cu prezentul care devine flashback și aventurile lui Mallory între două puncte (două orașe, mai exact) sunt explicate printr-o simplă replică. E un experiment interesant, dar care ar fi trebuit să fie mai șlefuit.

Mai multe de atât nu prea am de zis. Admir tehnica, dar m-au cam lăsat rece personajele. Still love Soderbergh, though!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s