Serial nou “The River/ Fluviul ucigaş”. The Blair River Project


(UPDATE: Experimentul a eşuat şi serialul a fost anulat acum câteva zile.) Tare mă mir că a durat atât de mult ca televiziunea americană să încerce un serial cu format found footage, la peste 10 ani după succesul Blair Witch Project. Sau urmaşele Cloverfield, Rec/remake-ul Quarantine, Paranormal Activity-urile, şi cel mai recent, The Devil Inside. Unul dintre răspunsuri este că e destul de greu să ai o premisă care să poată fi menţinută pentru o lungă perioadă de timp, astfel încât publicul să poată crede că cineva chiar a găsit casetele (sute de casete, probabil) şi le-a montat! Începe pe 15 mai, pe AXN.

Dar The River se descurcă destul de uşor cu problema asta, având în vedere că implică o echipă de documentar care caută un prezentator al unei emisiuni despre natură, Emmet Cole (stil Steve Irwin, jucat de Bruce Greenwood), pe Amazon. Cole e considerat mort din punct de vedere legal, dar soţia lui, Tess (Leslie Hope, Mrs Jack Bauer, 24), nu vrea să creadă în ipoteza asta. Când vechiul producător al emisiunii vrea să se lanseze într-o misiune de căutare şi salvare, dar pentru a-şi asigura drama şi audienţa, trebuie să-l convingă şi pe Lincoln (Joe Anderson), fiul lui Emmet şi al lui Tess să vină cu ei.

Echipa se completează cu doi cameramani (din care îţi dai seama imediat că unul e disponibil să moară), un tip dubios care asigură siguranţa expediţiei, fiica foarte hot a cameramanului dispărut cu Emmet şi căpitanul de vas împreună cu fiica lui (un stereotip ofensiv care nu ştie engleză, o enciclopedie de superstiţii amazoniene, pe lângă care nu are practic niciun fel de personalitate).

Emmet Cole, Blair Witch hommage

În primul episod, oamenii, care călătoresc pe o ambarcaţiune împânzită de camere video – merită spus – găsesc cealaltă ambarcaţiune, cu care plecase Emmet în călătorie. Acolo găsesc o mulţime de casete cu voiajul lui Emmet, dar cea la care se uită, curios, e perfect montată.  Sloganul exploratorului There is magic out there se dovedeşte a fi o profeţie care se împlineşte singură, pentru că imaginile cuprind momente care pot fi descrise doar ca pline de magie sau supranaturale. Flăcări pornind din mâinile lui, levitaţie, libelule albastre şi tot aşa.

În următoarele episoade, toate fantomele, zombiii, spiritele şi păpuşile dubioase de pe Amazon se dezlănţuie asupra echipajului. Partea bună e că groaza e prezentă şi bine tratată. Genul de horror în care ameninţările sunt prinse cu coada ochiului camerelor mişcătoare, iar ce nu vezi te bagă mai rău în sperieţi decât un monstru sau un torture-porn gen Saw sau Hostel. Auzi ţipete şi nu ştii de ce, vezi umbre care se îndreaptă spre personajele care n-au habar şi tot aşa. E o metodă eficientă de a te speria.

În plus, The River beneficiază şi de pe urma umorului meta, autoironic, legat de ideea că cineva, un public, va vedea materialul filmat, eventual într-un format de serial documentar. Atunci când casetele supranaturale cu Emmet sunt vizionate, producătorul exclamă: We just got a second season!

Din păcate, groaza nu e de ajuns. Nu există serial fără personaje bune, vii, de care să te ataşezi, de care să-ţi pese. Iar The River are o oarecare problemă în ceea ce priveşte persoanele prinse pe cameră.  Emmet Cole apare în fiecare episod şi încet-încet se conturează ca un tip interesant, care a vrut să se joace cu forţe pe care nu le înţelegea. Tess e şi ea destul de caldă, dar relativ obişnuită, în timp ce Lincoln e cam antipatic – deşi îşi revine atunci când se tunde! Iarăşi, tipul de la securitate promite mult, iar de unul dintre cameramani (Shaun Parkes) mi-e drag după un episod genial, în două părţi, din Doctor Who (The Impossible Planet/ The Satan Pit).

Căpitanul de vas e meh, iar fiica lui, Jahel, e, cum am zis, nu un personaj, ci o enciclopedie de superstiţii. Cred că în cele 8 episoade există doar o conversaţie pentru ea în care nu vorbeşte de espiritos, el colgado, la muerteeeee. În schimb, fiica operatorului dispărut, Lena (Eloise Mumford) e poate personajul cu care poţi empatiza cel mai uşor, şi asta vine mai ales din interpretarea ei, nu neapărat din scenariu.

Primul sezon din The River are opt episoade şi s-a încheiat deja. Vine pe AXN, pe 15 mai. Soarta lui e oarecum în aer, deşi e foarte posibil să fie anulat fără milă.

Metacritic

3 thoughts on “Serial nou “The River/ Fluviul ucigaş”. The Blair River Project

  1. Mhm…Desi mi-a placut Blaiwitch project, “The river” mi s-a parut execrabil. N-am putut rezista pana la finalul celui de-al doilea episod. 😦

  2. calauza says:

    Mie mi s-a parut foarte slab: personaje, actiune, dialoguri, logica interna, filmare. Am rezistat stoic la primul episod, apoi l-am sters.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s