“Dallas” – Generaţia următoare. J.R. is back, bitches!


2,5 trifoiBobby Ewing: They should learn to be a family without bitterness and bad blood. I don’t want them to be like us.

J.R. Ewing: Blood may be thicker than water, but oil is thicker than both.

Asta aşa, ca să nu vă aşteptaţi la cine ştie ce subtilităţi de dialog în Dallas 2.0, o continuare a celebrului, faimosului serial care lăsa străzile goale în România într-o vreme (şi, recunosc, eu plângeam când ai mei nu mă lăsau să mă uit şi mă trimiteau la culcare), serialul al cărui episod Who shot JR? a avut ca audienţă nu mai puţin de trei sferturi din America.

Începe cu o ţâşnitură puternică de petrol şi cu John Ross, fiul lui J.R. (Josh Henderson, Desperate Housewives), şi iubita lui, Elena (Jordana Brewster, Chuck), care dau de vreo 10.000 de barili chiar pe domeniul Ewing, Southfork. Din păcate, Bobby Ewing (Patrick Duffy, care arată mult cu degetul) i-a promis mamei lui, Miss Ellie, că nimeni nu va fora pe teritoriul Ewing. De altfel, Bobby, care pare să fie pe moarte, vrea să vândă ferma unei organizaţii de conservare a terenurilor (good luck with that, mister!).

Între timp, Christopher (Jesse Metcalfe, tot Desperate Housewives) are probleme cu afacerea lui, tot cu combustibili, dar cu extragere de metan de pe fundul oceanului, operaţiune care provoacă un cutremur în China. Awkward!

Marea problemă a lui Dallas (pe lângă o lipsă penibilă a accentului texan) este că veteranii nu au cu cine să se joace. Sigur, ar putea să se joace între ei, însă, atunci când Hagman (80 de ani) o să cedeze inevitabil cancerului sau Linda Gray (Sue Ellen) o să iasă la pensie, din acest show nu mai rămâne practic nimic. Mişcarea sprâncenelor lui J.R. este mult mai expresivă decât corpurile întregi ale lui Henderson, Metcalfe, Brewster (care nu e rea, dar nu e fabuloasă) şi Julie Gonzalo (iubita lui Christopher, din Eli Stone, Veronica Mars). Noua generaţie e pur şi simplu anostă, cu doi pretty boys şi două pretty chicks.

J.R. începe episodul întâi în depresie clinică, la un azil, dar atunci când vulpoiul bătrân simte mirosul dens de petrol, se trezeşte din catatonie, îşi pune Stetson-ul (modelul respectiv de pălărie de cowboy) şi ontră înapoi în the Game of Oils. Bobby e băiatul bun, ca de obicei, şi îşi doreşte ca toată familia să se ia de mâini şi să fie fericită, cu mai puţini bani şi mai puţin prestigiu. Dar mai mult ca sigur n-o să-i meargă.

I am sick to death of this family devouring itself over money, ne spune Bobby şi iată că deja are loc primul schimb de pumni între Ewingii juniori, timp în care John Ross îi şi aruncă lui Christopher că nici măcar nu e un Ewing. Urmează un montaj în care cele două cupluri tinere discută şi se asmut unul împotriva celuilalt. Timp în care Christopher şi logodnica lui se pregătesc de nuntă, iar iubita lui John Ross, Elena, e domnişoara de onoare.

Ca să ne plictisim şi mai mult, avem parte şi de cel mai obosit clişeu: un triunghi/ pătrat amoros, căci se pare că Elena şi Christopher au fost despărţiţi de John Ross în trecut (când vorbeau geeky stuff, spune J.R. jr).

Şi Bobby are o nouă soţie, jucată de Brenda Strong (al treilea import din Desperate Housewives), care se descurcă perfect cu o puşcă, Texas-style, atunci când cineva sparge casa de la ferma Southfork.

Cât despre logodnica lui Chris, pare cea mai dulce făptură din lume, deci nu pot decât să ajung la concluzia că e cea mai veninoasă.

Cam tot ce se întâmplă în primul episod e o copie palidă a vechiului serial şi un story de duzină de soap-opera. Evident că trădările, păcălelile şi toate cele sunt omni-prezente, încât în curând vor ajunge să fie chiar mai uşor de prezis.

Lucy!!!! Those geezers would still find something to fight about, crede Lucy Ewing (Charlene Tilton) despre Cliff Barnes, menţionat, la fel ca Pamela, soră-sa, şi J.R.

Observ că, în afară de poze, care arată cât de mult au îmbătrânit Ewingii, nu prea am ce să scriu despre serialul ăsta. E cam plictisitor, deşi nu din cale afară de prost, şi se hrăneşte dintr-un succes pe care nu are nicio şansă să-l repete. Toţi fanii Dallas au ieşit din segmentul publicului comercial 18-49, iar tinerii nu vor găsi nimic interesant aici.

În afară de… J.R., desigur, care e un personaj fantastic şi jucat la turaţie maximă în orice împrejurare. Primele lui cuvinte, când iese din catatonie, sunt: Bobby was always a fool. Stubborn as a mule. Iar, după ce J.R. senior şi J.R. junior se coalizează, seniorul îşi iartă fiul pentru că nu l-a vizitat la azil.

Între timp, lui Bobby îi e dor de Miss Ellie. No lady was more competent than my mama, spune el, în apărarea testamentului acesteia, atacat de John Ross pe motivul că Bobby ar fi incompetent mental.

Bobby may not be stupid, but I’m a hell of a lot smarter! J.R. is back, bitches! Faceţi o plecăciune!

Genericul însă aproape că nu s-a schimbat. Parcă doar imaginea e mai bună!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s