Serial genial: Louie (sezonul 1). De ce e Louis C.K. mai bun decât Seinfeld


Încă de când a apărut, Louie a fost tratat de către criticii mei preferaţi de seriale (toţi în coloana din dreapta) ca un dar de la Dumnezeu.Aşa că, naturelement, m-am simţit oarecum obligată să-mi arunc un ochi. Şi, după câteva minute, mi-am lipit nu doar unul, ci amândoi ochii, de aventurile lui Louie, 40 de ani, stand-up comic recent divorţat, cam grăsun, ginger şi cu două fetiţe mici. (Avertisment! Înăuntru veţi putea găsi imagini nude cu un ginger cam grăsun) 

Mai întâi, să călătorim cu Louie puţin, ascultând melodie din deschidere, care menţioneaza sec: Louie, Louie you’re gonna die.

Din păcate, nu am găsit genericul pe nicăieri (weird, right?). Oricum, ştiu că în titlu am pus deja o afirmaţie controversată: Louie e mai tare decât Seinfeld. Şi Louie ca stand-up comedian, şi Louie ca serial.

1. De fiecare dată când spun cuiva de ce nu ador Seinfeld, de ce nu mi se pare perfect, invoc acelaşi argument esenţial pentru mine: pentru că-i urăsc pe toţi. Ca fiinţe umane. Nu au nicio calitate salvatoare, nimic de care să mă leg, nimic în comun. Ei bine, pe Louie îl ador: e amuzant, puţin învins de viaţă, totuşi optimist şi un tată grozav!

2. Oricât de fun ar fi ideea unui serial despre nimic (aş vrea să adaug cu oameni de nimic – da, chiar îi urăsc), Louie  e despre multe lucruri: despre îmbătrânire şi ideea că ţi-ai trăit deja cea mai bună parte din viaţă şi acum nu te mai aşteaptă nimic special. Asta ar fi tema cea mai mare a serialului. Completată, episod cu episod, de meditaţii despre dragoste, religie, Facebook, paternitate, familie, rasism, forma lui fizică deplorabilă şi multe altele. Dar în moduri extrem de amuzante şi inovative (episodul cu religia iese în evidenţă la faza asta. E fantastic.).

3. Snippeturile de stand-up comedy nu vorbesc despre multe din lucrurile de pe aeroporturi (magazine, toalete, etc), ci despre temele de mai sus, cu elocvenţă, umor negru şi puţină disperare reală, care e contrapunctul perfect.

Acum că am încheiat comparaţia cu Seinfeld, să trec la Louie. Pe Louis C.K. l-am cunoscut în comedia mea preferată, Parks and Recreation (Community şi Arrested Development se bat pe locul al doilea, în caz că vă întrebaţi), unde era Officer Dave, iubitul lui Leslie preţ de câteva episoade. [Louis Szekely – numele lui real] era deja cunoscut ca stand-up comedian, dar abia pe la 40 şi ceva de ani a reuşit în televiziune.

Show-ul lui e o combinaţie de stand-up comedy şi nişte… scurtmetraje, nu ştiu cum să le spun altfel, care au legătură cu stand-up-ul. De cele mai multe ori sunt două pe episod, deşi formula se schimbă. Unele virează în suprarealism, pe când altele sunt cu picioarele pe Pământ. Varietatea e foarte mare: de la o discuţie la poker între comici despre orgii homosexuale, la flashbackuri în copilărie, întâlniri cu final dezastruos, tripuri rele în care Louie discută cu Bin Laden şi multe altele (nu aş vrea să stric surprizele savuroase).

Culmea e că există coerenţă mare. Cumva, omul ăsta le face pe toate să se potrivească una cu cealaltă, deşi par să nu aibă nimic în comun.

Norocul nostru e că Louis C.K. a obţinut un contract superavantajos cu televiziunea FX, care sigur va propune un nou model de afaceri în show-urile TV: are parte de libertate creativă completă, în schimbul unui buget mic. Louie este scenarist, regizor, monteur şi actor principal. Deja FX caută alţi comici pe care să-i semneze la fel. De altfel, unul dintre preferatele mele din prezent, Girls, e înrudit cu Louie pe mai multe planuri: autorul care face tot, probabil şi cafeaua, curajul de a se pune singur în situaţii ridicole, incomode, nude (atunci când aspectul fizic e departe de ideal).

Mărturisesc că i-am dat doar 4 jumate nota pentru că toţi criticii mei preferaţi spun că sezonul al doilea e şiiiiii mai bun, de-a dreptul genial, aşa că aveam nevoie de ceva loc de manevră.

Deşi serialul are 5 nominalizări la Emmy (iar Louis are, în cariera lui, vreo 12), evident că proştii nu l-au nominalizat la Cea mai bună comedie. Ceea ce e o prostie. Categoria aia e o glumă, căci nici Community, nici Parks and Recreation  nu au intrat. Dar toate trei sunt nominalizate la Cel mai bun scenariu de episod de comedie. Go figure!

Cât despre guest stars, există câţiva comici foarte mişto pe care nu-i cunosc la fel de bine ca americanii. Dar mai există şi Ricky Gervais, Stephen Root (News Radio), Pamela Adlon (Californication – care e şi consulting producer) şi alţii! Grosul vine sezoanele viitoare: Robin Williams, Melissa Leo, Parker Posey sunt doar trei nume.

Revin cu review la sezonul doi. Concluzia mea pentru primul set de episoade este că se poate face comedie neagră cu un licăr de speranţă, cu inteligenţă, cu egoism şi apoi cu afecţiune, cu frică de moarte şi puţină poftă de viaţă!

Alte păreri:
Why is Louie such a remarkable TV Show?
Metacritic

One thought on “Serial genial: Louie (sezonul 1). De ce e Louis C.K. mai bun decât Seinfeld

  1. trenis says:

    Oricât de fun ar fi un articul despre louie,(aş vrea să adaug scris de om de nimic – da, chiar îl urăsc). seinfled ramane number 1, la concurenta cu “curb your enthusiasm” scris de larry david ( the creator of seinfled). Louie C.K e cel mai bun standipst la ora actuala. dar serialul louie ( foarte bun, in special primele 2 sezoane, in sezonul 3 devieaza un pic..) nici nu se poate compara cu seinfled. e ca si cum ai compara intre beatles si oasis!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s