First Draft – cursul de scenaristică de la CTRL+N: O experienţă personală


First draft

Notă: Acesta nu este un advertorial plătit de nimeni. Este doar părerea mea personală şi recomandarea mea sinceră pentru un curs de la care am învăţat multe. Şi o reclamă neruşiantă la un volum PDF pe care-l puteţi descărca aici, unde veţi putea citi primul meu scenariu de scurtmetraj! 

Cum întotdeauna am vrut să scriu (şi acum am ajuns o adevărată grafomană care închide calculatorul seara şi apoi scrie în caiet) şi întotdeauna am iubit filmele (obsesiv, hărţuitor, aproape maladiv), e foarte ciudat ce târziu mi-a venit ideea să învăţ cum se scriu filmele. Şi cursul First Draft de la Control N (noua sesiune începe pe 6 martie şi cred că mai sunt locuri) a fost cadoul pe care mi l-am oferit de ziua mea acum trei ani.

Lucram la Adevărul, eram depresivă şi obosită până în măduva oaselor şi simţeam că nu mai am un karat de creativitate în mine. Chiar mă mir că am făcut asta, pentru că mi-era mult prea uşor să alunec pe panta rutinei şi probabil că m-aş fi trezit peste 30 de ani că nu am făcut nimic niciodată.

M-am chinuit mult să ajung la primul curs. Fuseseră Oscarurile în noaptea de dinainte şi desigur că trebuia să predau un spread în care să nu vorbesc doar despre premii, dar şi despre rochiile purtate de vedete.

A venit momentul în care trebuia să ne prezentăm cu toţii şi să zicem de ce naiba vrem să facem cursul. Eram mulţi din presă (clişeul cu jurnaliştii care vor să fie scriitori se aplică). Recunosc că, atunci când trebuie să vorbesc tare, printre necunoscuţi, mă emoţionez oribil de tare, sângele mi se urcă la cap şi mă înroşesc rău de tot. N-am vrut să-mi asum aroganţa de a dori să scriu un lungmetraj sau măcar un scurtmetraj. Am zis că vreau doar să învăţ să analizez filmele mai bine.

Dar adevărul e că am învăţat şi mai multe despre rotiţele pe care trebuie să le jonglezi şi să le îmbini pentru a construi un film. Am învăţat cum se construieşte un personaj (moment superdefinitoriu pentru mine, pentru că nu gândisem lucrurile aşa până atunci). Şi, zic eu, am învăţat până la urmă şi cum se scrie un film. Cum se formatează un scenariu şi şedinţele de feedback în care întorceam lucrurile pe toate părţile au fost cele mai folositoare. Am văzut mai multe scurtmetraje, pe care le-am comentat, aplicat.

Iar eu nu am pornit cu nimic la drum. Nu aveam în buzunar nicio poveste de zis. Am pornit de la o fotografie dată de cele trei fete, Iulia (Rugină) Ana (Agopian) şi Oana (Răsuceanu), şi totul s-a construit cât se poate de instinctiv. Trebuia să scriem o secvenţă fără dialog. Şi, doamne, cât de mult mi-a plăcut.

În fiecare săptămână, aveam deadline vineri, la 00.00. Vineri seară, în fiecare săptămână, plecam de la serviciu la opt şi, în ora în care traversam oraşul pe direcţia Pipera-Rahova, scriam în minte. A fost chiar o revelaţie, pentru că am descoperit nişte lucruri despre mine de la povestea aia care nu porneşte de la nimic din viaţa mea personală (deşi poate consider că personajul principal voi fi eu, peste vreo jumătate de secol).

Practic de atunci văd filmele altfel. Recunosc că nu am mai scris niciun scenariu, dar acum am mult mai multe idei. Menţionez că încurajările celor trei fete au însemnat lumea pentru mine. Jobul de atunci mă strivea complet şi mă făcea să mă simt infimă şi de duzină.

Bottomline: Cu ce m-am dus la curs? Cu nimic. Zero idei, zero inspiraţie, zero cunoştinţe. Cu ce m-am ales? Cu resuscitarea creativităţii, cu capacitate de analiză a filmelor (şi a cărţilor, serialelor, etc) muuult sporită şi cu un scenariu de scurtmetraj: Caietul de limba română. A! Şi mult mai multă încredere în mine.

Pentru mai multe mărturii (inclusiv a mea,cu un miniinterviu. Şi poza materialului e cu mine dooooar din favoritismul lui Flori de la Filmreporter.ro, pentru că suntem prietene şi am scris la site-ul ei), daţi click aici. Ce zic fetele despre curs, aici şi, mai recent, aici.

*Eu am mai făcut un curs cu Ana Agopian, despre scenaristică de serial. Pentru că e cam offtopic, mai vorbim altă dată despre el*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s