Scott Pilgrim Vs the World – relaţiile sunt dificile (SPOILERE)


_Scott Pilgrim vs the World (6)_Scott Pilgrim vs the World (3)5trifoiNu aveam nevoie de prea multe imbolduri ca să îmi placă Scott Pilgrim vs the World. Îl ador pe Edgar Wright şi tot ce a făcut (Shaun of the Dead! Hot Fuzz!! Spaced! ) Dar filmul se ţine bine şi la a nşpea vizionare, aşa că m-am gândit: What the frak? Hai să scriu din nou despre el, pentru că există muuulte de spus. La vremea respectiva scrisesem despre el pe Film Reporter.

Într-o lume în care orice roman grafic/bandă desenată este adaptată pentru marele ecran, britanicul Edgar Wright ne arată de ce adaptările astea merită. Sau de ce, de acum, ar putea merita: pentru că “ambalajul”, inovaţia vizuală este legată cu un cordon ombilical de romanele grafice ca mediu. În loc să încerce să transpună o poveste desenată pe ecran, cu mijloace clasice (aşa cum se întâmplă cu majoritatea supereroilor), Edgar Wright se lasă dus de val şi transformă lungmetrajul într-un mare roman grafic. Şi-ţi dai seama că n-ai de ce sa inghesui un pătrat (romanul grafic), într-un triunghi (filmul).

_Scott Pilgrim vs the World (66) _Scott Pilgrim vs the World (23) _Scott Pilgrim vs the World (26) _Scott Pilgrim vs the World (16)

Daaaar, citind textul, am văzut că m-am axat mult mai mult pe partea vizuală şi nu pe tematică. Şi acum voi repara greşeala, pentru că tot substratul mi se pare absolut grozav şi avem parte de un mariaj compatibil şi perfect între idee, poveste şi imagine.

De fapt filmul nu este despre jocuri video sau romane grafice. Practic distilează două idei: 1. Relaţiile şi întâlnirile sunt al naibii de dificile şi 2. Nu poţi să ai o relaţie fără să te respecţi pe tine.

_Scott Pilgrim vs the World (18) _Scott Pilgrim vs the World (33) _Scott Pilgrim vs the World (34) _Scott Pilgrim vs the World (52) _Scott Pilgrim vs the World (37)

It’s like this: lumea întâlnirilor este absolut ridicolă. Aflu asta pe pielea mea dar din fericire mă amuză mai mult decât să mă înverşuneze. Cred că în momentul în care intrăm în pubertate primim o valijoară pe care începem imediat s-o umplem cu tot felul de lucruri. De la băiatul căruia i-ai aruncat o ocheadă şi nu ţi-a răspuns deloc, până la relaţia de şapte ani, pe care ai încheiat-o, dar cumva tot te împiedici de ea. Fie că sunt seven evil X-s, fie că e un singur non-evil X sau chiar tu eşti the evil X şi nu ţi-ai dat seama până acum, bagajul rămâne acolo.

_Scott Pilgrim vs the World (45) _Scott Pilgrim vs the World (42) _Scott Pilgrim vs the World (51) _Scott Pilgrim vs the World (61) _Scott Pilgrim vs the World (47) _Scott Pilgrim vs the World (64) _Scott Pilgrim vs the World (77)

Problema mai mare este că te împiedici şi mai mult de altcineva, the biggest pain in the ass you will ever have to defeat: yourself. The Nega-You, if you will. Pentru că de asta filmul nu se cheamă Scott Pilgrim vs the Evil Exes, ci Scott Pilgrim vs the World. Scott este prins într-o stare imatură – Arrested Development (pun totally intended) – se află între slujbe, iese cu o elevă care nu-l intimidează, care îl face să se simtă în siguranţă (e inofensivă), locuieşte într-o cameră vizavi de casa în care a crescut şi practic nu a făcut nimic, niciodată, ca să iasă din zona lui de confort. Şi îi cam place ipostaza de victimă.

_Scott Pilgrim vs the World (80) _Scott Pilgrim vs the World (69) _Scott Pilgrim vs the World (68) _Scott Pilgrim vs the World (75) _Scott Pilgrim vs the World (74) _Scott Pilgrim vs the World (71) _Scott Pilgrim vs the World (73)

Dar iată că apare cineva pentru care merită să lupte: fata viselor lui (literalmente, ea merge cu rolele prin visele lui): Ramona Flowers, care e la fel, dacă nu chiar mai, fucked-up decât el.

Pe vremea aia nu prea ştiam eu ce-s hipsterii (nici acum nu mi-e chiar clar), dar la noua vizionare am observat amuzată cum Wright ia, pe rând, în serios, dar şi în derâdere lumea lor. de la frânturi de conversaţii surprinse, cu primul album a fost mai bun decât “primul” album sau trupa lui Scott Sex Bob-Omb care se compromite odată ce are un contract cu o casă de discuri, şi tot aşa.

_Scott Pilgrim vs the World (15) _Scott Pilgrim vs the World _Scott Pilgrim vs the World (85) _Scott Pilgrim vs the World (84) _Scott Pilgrim vs the World (87) _Scott Pilgrim vs the World (9) _Scott Pilgrim vs the World (81)

Şi, nu în ultmul rând, pentru că acum observ mai multe, damn ce fain e montajul la orice film al lui Edgar Wright şi cum se foloseşte de tăieturi ca să îţi redea o stare. Un sunet sau o tăietură superbruscă e folosită pentru a arăta o explozie de mânie, a rush, a burst of blood to the head. Sau momentul în care Scott se pregăteşte să iasă în oraş şi se grăbeşte, se îmbracă rapid însă durează o grămadă să-şi lege şireturile. Umor vizual absolut captivant.

Şi, în caz că nu l-aţi văzut încă, trailerul fals făcut de Wright pentru Grindhouse-ul lui Tarantino-Rodriguez care se numeşte Don’t şi tare aş vrea să-l văd făcut film one day. Abia aştept şi partea a treia a trilogiei Cornetto, adică The World’s End, care încheie seria de omagii începută cu Shaun of the Dead şi Hot Fuzz. 

2 thoughts on “Scott Pilgrim Vs the World – relaţiile sunt dificile (SPOILERE)

  1. “Pe vremea aia nu prea ştiam eu ce-s hipsterii (nici acum nu mi-e chiar clar), dar la noua vizionare am observat amuzată cum Wright ia, pe rând, în serios, dar şi în derâdere lumea lor. de la frânturi de conversaţii surprinse, cu primul album a fost mai bun decât “primul” album sau trupa lui Scott Sex Bob-Omb care se compromite odată ce are un contract cu o casă de discuri, şi tot aşa.”

    Asta-i mai atribuibilă lui Bryan Lee O’Malley, care nu doar că a scris și desenat romanele grafice originale, fidel adaptate, dar a și supervizat filmul.

    Dar da, Wright e boss. Și apropos de ce face prin montaj.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s