Libertate/ Freedom de Jonathan Franzen: Ai grijă ce-ţi doreşti!


_Freedom Libertate Jonathan Franzen5trifoiCând am plecat de acasă, acum vreo 3 luni, m-am uitat repede în rafturi să-mi aleg două cărţi pe care să le iau cu mine în exil. Întâi mi-au picat ochii pe Freedom şi am ştiut că e The one. (Am mai luat şi The Hours a lui Michael Cunningham, care s-a dovedit a fi aproape la fel de potrivită).

Dar Freedom era exact ce aveam nevoie în punctul ăla din viaţa mea şi, dacă îmi permit să fiu pompoasă (şi îmi permit: e blogul meu), cititul ei a fost o experienţă cathartică, mai ales că stăteam noaptea şi citeam şi nu mă puteam opri şi rotiţele mi se învârteau fără oprire.

Practic libertatea nu există. Ne naştem în cuşti şi unii dintre noi se pot elibera şi intra în altele. Depindem mult prea mult unii de alţii pentru a fi vreodată liberi cu adevărat şi singura libertate pe care o avem e alegerea cuştii care ne place mai mult (deşi mulţi dintre noi nici pe asta nu o au). Iar când vine vorba de eliberare, expresia-clişeu e valabilă:  Be careful what you wish for!

Probabil de-asta eroii lui Franzen, familia Berglund, sunt middle-class people. Odată ce constrângerile şi deciziile legate de bani dispar, alegerile devin din ce în ce mai dificile. Ce să faci cu viaţa ta? Cum să-ţi creşti copiii? Pe cine să iubeşti? Patty Berglund a vrut să se elibereze de familia (părinţii şi fraţii) în care nu se simţea dorită şi băgată în seamă, dar în încăpăţânarea ei, s-a decis ca în familia pe care o întemeiază cu Walter (un tip care a avut totuşi de luat hotărâri dificile legate de bani) să facă exact opusul.

Dar nu a realizat nicio clipă că nici asta nu e libertate. Pentru că nu poţi să fugi fără să îţi rezolvi problemele din trecut. Dacă nu te împaci cu amintirea cuştii, n-ai rezolvat mare lucru. Dacă te decizi să-ţi creşti copiii în contrast cu felul în care ai fost crescut, fără să cauţi un echilibru, probabil că vei porni un set cu totul diferit de probleme şi de baggage.

Few things gratified depressives, after all, more than really bad news. This obviously wasn’t an optimal way to live, but it had its evolutionary advantages. 

He was at once freer than he’d been since puberty and closer than he’d ever been to suicide. 

There was a more general freedom that she could see was killing her but she was nonetheless unable to let go of. 

În Freedom libertatea e îngrădită şi de spiritul de competiţie. De ideea că poate te bucuri de ceva, dar altcineva ţi-ar putea să ţi-l ia. Aici îmi aduc aminte de o replică pe care o detestam, de la un fost şef de la Adevărul, replică extrem de enervantă, care niciodată nu însemna nimic bun: Libertatea ta se opreşte acolo unde începe libertatea altuia. Problema e că replica asta e stupidă. Liebrtăţile noastre întotdeauna se vor intersecta.

Nu vreau să dau mai multe detalii despre subiect. Am vrut doar să meditez puţin şi să încerc să exprim cât de mult bine mi-a făcut cartea asta, la momentul potrivit. Merită citită, chiar şi părţile cu MTR (Mountain Top Removal, procedeu care a fost mai fun prezentat totuşi în sezonul al doilea din Justified), şi cu pasărea pe cale de dispariţie din cauză de pisici şi cu obsesia lui Walter pentru suprapopulare, prezentată drept validă în condiţiile în care fraţii şi cumnaţii lui făceau umbră Pământului degeaba.

Taking a cab to the city center, she was pierced unexpectedly by regret for not doing exactly that: not walking the streets as an independent adult woman, not cultivating an independent life, not being a sensible and curious tourist instead of a love-chasing madwoman. 

Walter was left behind with the death and dying and forgotten, the endangered species of the world, the nonadaptive.

And I like these quotes just because I’m a dog person and hate cats! 

Walter had never liked cats. They’d seem to him the sociopaths of the pet world, a species domesticated as an evil necessary for the control of rodents and subsequently fetishized the way unhappy countries fetishize their militaries, saluting the uniforms of killer as cat owners stroke their animals’ lovely fur and forgive their claws and fangs. 

He’d never seen anything in a cat’s face but simpering incuriosity and self-interest. 

12 thoughts on “Libertate/ Freedom de Jonathan Franzen: Ai grijă ce-ţi doreşti!

 1. Roberts says:

  la “Libertate” n-am ajuns, am citit doar “Corectii’ care nu m-a impresionat atat de tare…am inteles ca traducerea in romana la “Libertate” este groaznica, asa ca inca inca nu ma trage inima sa incerc. tu ai citit-o in engleza…

  • Mie traducerea in limba romana a Danielei Rogobete mi s-a parut excelenta! Sunt insa cateva greseli – de tehno-redactare, nu de traducere – insa mult mai putin suparatoare decat in alte carti aparute la Polirom

  • trifoi says:

   nu. casa si usa sunt reale. doar balconul si pisica se gasesc in spatiul imaginar lipit de zid 🙂 trebuie sa intru in balcon ca sa vorbesc cu pisica si de acolo pot sa ajung in mai multe spatii imaginare.

   • ogylville says:

    Cand ai nevoie sa bagi/scoti pisica imaginara din/in casa, sa ma chemi!. Sunt foarte bun la bagat si chiar scos pisici din casa….iar despre ce spui, ma faci sa cred ca de fapt tu vrei sa zbori in afara balconului imaginar, in spatiul imaginar.

 2. Narcisa says:

  “Când am plecat de acasă, acum vreo 3 luni, m-am uitat repede în rafturi să-mi aleg două cărţi pe care să le iau cu mine în exil.”

  Daca stiam, iti recomandam o a treia carte excelenta sa o iei cu tine, mai ales in exil – Mireasma trandafirilor salbatici de Sorina Popescu. Nu-i tarziu nici acum sa ti-o recomand 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s