Serial nou (De văzut!) Orphan Black – The multiple awesomeness disorder


_Orphan Black (15) _Orphan Black (14)4trifoiDe obicei ştiu cu ceva timp înainte când o să apară un serial nou, destul timp cât să mă entuziasmez, să mă umplu de nerăbdare şi să îmi rod unghiile până începe. Dar ăsta mi-a apărut în vizor ca o căprioară în farurile maşinii şi la naiba, că am deraiat şi am rămas în mijlocul drumului şi, ah, pierd şirul metaforei.

Ideea e de fapt că Orphan Black e absolut grozav şi că, o, lordy, ar trebui să fie văzut de cât mai mulţi oameni şi că naşte sau ne prezintă o actriţă absolut fantastică pe care nu o cunoaşteţi din nimic, dar o s-o cunoaşteţi:  o cheamă Tatiana Maslany.

_Orphan Black (1) _Orphan Black (4) _Orphan Black (9) _Orphan Black (10) _Orphan Black (11)

Orphan Black e un show SF (la început nu pare, dar daţi-i timp!) cu multe-multe elemente de farsă. Începe cu o escroacă, Sarah, care se întoarce în New York încercând să-şi vadă fiica, în timp ce fuge de fostul iubit abuziv, Vic. Pe peronul de la metrou, o tipă îşi scoate pantofii, îşi aruncă geanta pe jos şi se aruncă în faţa trenului.

Surpriza este că tipa care se sinucide, Beth, arată exact ca Sarah. Aşa că, natural, Sarah îi fură identitatea lui Beth. Dar poate că scapă de problemele ei, însă dă de un set de probleme noi.

_Orphan Black (17) _Orphan Black (18) _Orphan Black (59) _Orphan Black (55) _Orphan Black (54) _Orphan Black (50) _Orphan Black (40) _Orphan Black (32)

Până acum, nu sună a nimic special, căci au mai existat seriale cu schimb de identităţi. (Ahm, ahm, Ringer). Numai că aici… sunt mai multe! În primele episoade cunoaştem numai puţin de şase femei identice şi totuşi incredibil de diferite. Partea incredibil de faină este că ai avea impresia că fiecare este jucată de o altă actriţă. Atât de bună e Maslany în toate rolurile care i se oferă.

Şi nu numai că interpretează şase personaje diferite, ci şi pe acele personaje care se interpretează unele pe celelalte, totul într-o interpretare de o profunzime fantastică, plină de nuanţe şi de scăpări intenţionate din personaj.

E normal că Sarah este personajul principal în toate astea, pentru că ea e rătăcitoarea, e ipostaza care nu şi-a găsit drumul, identitatea, e orfanul din titlu. Ea este cea care începe să se schimbe atunci când surorile (?) ei au nevoie de ajutor pentru că şi-au pierdut muşchiul, adică Beth. Ea e cea care încearcă să fugă de responsabilitate , dar ajunge s-o îmbrăţişeze puţin câte puţin şi să prindă rădăcini.

_Orphan Black (53) _Orphan Black (43) _Orphan Black (41) _Orphan Black (38)

Celelalte fete au viaţa lor. Allison e o soccer mom, o gospodină republicană încordată şi puţin isterică, dar care se descurcă bine cu o armă. Beth, poliţista care ancheta toată problema. Cosima, doctoranda în genetică relaxată, geeky şi inteligentă şi The German, o tipă foarte… nemţoaică.

Odată ce se formează grupul lor, serialul chiar îşi ia avânt şi, desigur, elementele de farsă, încurcăturile şi situaţiile tensionate. Iubitul lui Beth nu înţelege de ce poartă ea un tricou cu The Clash sau Vic o vede pe Allison la supermarket cu copiii ei.

Evident că există elemente de conspiraţie, nişte fire care se împletesc încetul cu încetul, dar nu de aici vine amuzamentul. Partea faină e interpretarea, e Tatiana care vorbeşte cu accente diferite, care intră cu uşurinţă în fiecare personaj nou, dar şi umorul. Tocmai am văzut episodul şase, la care am râs în hohote de situaţiile în care au fost puse personajele.

_Orphan Black (35) _Orphan Black (30) _Orphan Black (29) _Orphan Black (28) _Orphan Black (27) _Orphan Black (22)

Pe lângă suita de femei cu chipul lui Sarah, mai avem un personaj fain: Felix/Fi (Jordan Gavaris), fratele ei adoptiv, care e un soi de gay hooker, dar de departe vocea raţiunii în toată nebunia. Felix e, la început, singura legătură a lui Sarah cu lumea, complicele şi confidentul ei. Iar Gavaris îl joacă şi cu mult umor şi cu greutate. Plus, are o casă genială!

Căci scenografia e, în unele momente, minunată, iar imaginea la fel. It’s pretty to look at!

_Orphan Black (34) _Orphan Black (44) _Orphan Black (56) _Orphan Black (62)

Creatorii serialului se folosesc de toate avatarurile lui Sarah pentru a spune o poveste despre nature vs nurture şi despre liberul arbitru şi puterea unei decizii care poate avea impact asupra mai multor oameni decât ai crede.

Însă nu vreau să dau spoilere, pentru că Orphan Black şi Tatiana Maslany trebuie savurate în linişte.

4 thoughts on “Serial nou (De văzut!) Orphan Black – The multiple awesomeness disorder

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s