Taxi 4 (T4xi)


Deja Vu All Over Again

Nu am văzut a patra parte a seriei “Taxi” (2007) de bunăvoie şi nesilită de nimeni: eram în autocar, într-un drum lung spre Grecia….

Cred că sunteţi de părere cu mine că văzutul unui film în autocar este un mare chin… De ce?
1. Pentru că îţi vine să adormi.
2. Pentru că inevitabil vor fi mulţi pasageri idioţi care să cîrtească în continuu: ba că e prea tare, ba că e prea încet, ba că vor să doarmă, ba că vor la toaletă…

Cînd am văzut ca Taxi 4 este filmul pe care să-l vedem la 6:30 dimineaţa, în drum spre graniţă, m-am bucurat iniţial. Asta pînă să văd că a secat fîntîna de originalitate şi că acelaşi producător, Luc Besson, şi-a bătut joc.
În acest caz, din păcate, filmul este cel care să te facă să dormi din simplul motiv că nu aduce nimic în plus faţă de ceea ce am văzut deja repetitiv în primele trei părţi. Ah, sau există unicul detaliu că cei doi vechi tovarăşi, Daniel şi Emilien sunt acum tătici şi au probleme cu copiii lor.

Nu-i de mirare ca ne lipseşte unul din personajele mele preferate ale seriei: Lily. Cariera lui Marion Cotillard înseamnă mult mai mult decît Taxi: “La Vie en Rose”, “Jeux d’enfants”, sau “Un long dimanche de fiançailles”, unde o cuncurează cu succes pe Audrey Tatou. Marion va apărea la anul în filmul “Nine”, alături de Javier Bardem, Penelope Cruz, Catherine Zeta-Jones şi Sophia Loren. Aşa că e clar că nu mai are nevoie de o călătorie în trecut.

Filmul începe cu clasicul om care are nevoie să ajungă undeva foarte repede şi apelează întîmplător la cel mai dement taximetrist din Marsilia: Daniel. De data aceasta, the person in need este un fotbalist “pe val” care trebuie să ajungă la meci.

De aici, nimic nou sub soare. Să-i luăm în ordinea numerelor de pe tricou (metaforic vorbind).

Emilien e tot cu Petra şi au un copil. Daniel e tot taximetrist şi are aceeaşi privire fioroasă (poate asta îmi inspiră faţa lui după ce am aflat că actorul l-a înjunghiat pe un alt individ într-un bar… so real tough guy). Comisarul Gilbert este la fel de ameţit şi de în lumea lui, încît iar încurcă toate iţele. Petra are tot picioare pînă în cer. Colegul lui Emilien este tot high on pot all the time.
Nimic nu s-a schimbat. Personajele nu au evoluat în niciun fel. Faptul că au făcut copii între timp nu i-a schimbat deloc.

Seria Taxi a ajuns să însemne stagnare. Chiar regres, de la o comedie inteligentă, cu personaje amuzante, la o supă reîncălzită şi redundantă, cu poveşti neverosimile.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s