Seriale noi: Cronică “New Girl”. Zooey Deschanel e Adorkable


Adorkable. Un cuvânt compus din două cuvinte: adorable şi dork. Folosit la extrem în promovarea Fox pentru noul sitcom New Girl, în care eroina, Jess, e jucată de o actriţă în acelaşi timp adorabilă şi dorky (în România cuvântul tocilar nu prea are nuanţe, spre deosebire de engleză). Eu o găsesc pe Zooey Deschanel extrem de simpatică. Și da, adorabilă. Dar serialul ăsta nu prea are șanse să le placă celor care nu o plac pe Zooey.

Premisă: Practic, premisa este că Zooey Deschanel e adorabilă, adorkable, cum preferați, orice ar face ea.

Analiză: Acum, premisa asta merge, dar până la un punct: Show-ul nu are viață lungă dacă ăsta e The Zooey Deschanel Show și nimic mai mult. Din fericire, lucrurile au început să se miște într-o direcție pozitivă la episodul al șaptelea de exemplu. Povestea e una clasică, aș zice: Jess ajunge acasă și-l vede pe logodnicul ei cu o altă tipă, doing the nasty. Așa că vine vremea schimbărilor pentru ea – se mută într-un apartament cu trei bărbați. Despre aceştias cu greu se poate spune ceva, pentru că personajele lor abia au început să fie definite (şi abia încep să fie amuzante).

Dar despre Jess se poate spune că este relativ naivă (profesoară de şcoală elementară), îi e greu să pronunţe cuvântul penis, e goofy şi nu prea are simţul ridicolului, îi place să cânte despre acţiunile ei şi spune despre tipa  cu care a înşelat-o logodnicul că She might be a really nice ho.

Una dintre problemele serialului: unul dintre cei trei bărbaţi din apartament, cel mai interesant de altfel, Coach, a fost înlocuit în al doilea episod pentru că Happy Endings, celălalt serial în care juca actorul Damon Wayans Jr, nu a fost anulat. Aşa că, în loc să caute alt actor (ce aş fi preferat, pentru că Coach era foarte cool), scenariştii au decis să schimbe personajul, într-un altul cam fără direcţie.

Inconsecvenţa personajelor – câteodată sunt mai demente, câteodată prea naive şi de alte ori de-a dreptul stupide – este cel mai important lucru care are nevoie de reglementare. Dar cred că, pe parcurs, o să le înveţe cine sunt (deşi hei, o regulă a scenaristului e că trebuie să-şi cunoască personajul la prefecţie, o istorie întreagă care nu trebuie să fie arătată complet pe ecran, dar fondul trebuie să rămână stabil) şi deja semnele bune se simt.

În ultimele episoade, băieţii au început să se ivească, să fie personaje reale şi să susţină o întreagă B-story sau A-story, pentru a evita problema că The Zooey Deschanel Show poate deveni enervant la un moment dat. Astfel, conflictul dintre Schmidt, un douchey elegant guy, şi Nick, un tip care a renunţat la facultate şi a devenit barman, deci nu are bani, a avut ca răsplată o grămadă de râsete.

La fel şi pentru înlocuitorul lui Coach, Winston, un tip care învaţă repede lucruri şi are o latură extrem de competitivă, însă care după ce a jucat baschet în Letonia nu mai ştie ce să facă cu viaţa lui.

În amestec mai intră şi CeCe, o prietenă de-a lui Jess foarte hot, care se întâmplă să fie supermodel.

Familia neconvenţională, fără legături de rudenie/sânge, a devenit parcă un clişeu, dar şi un nucleu pentru multe seriale foarte bune, în care apropierea dintre personaje te face să râzi şi să te emoţionezi în acelaşi timp. New Girl ar putea fi genul ăla de serial şi începe să fie, as we speak/ write.

Nu a ajuns nici pe departe la geniul unor sitcomuri ca Parks and Recreation sau Community, poate nici nu va ajunge, însă ar putea să fie pretty damn close.

Plus, apartamentul în care stau cei patru are o baie grozavă, cu trei cabine cu pisoare. How very man-friendly! Iar Zooey Deschanel are o garderobă cuminte şi adorkabilă în acelaşi timp! Sunt fan!

Fix it: Personajele trebuie să fie lăsate să fie ele. Asta e cheia. Că poveştile au ceva quirky (la un moment dat Winston învaţă să cânte Eye of the Tiger cu clopote de diverse mărimi) e minunat. Există originalitate, culoare, spirit. Mă uit în continuare, desigur.

Cronică Grimm
Cronică Man Up! (aproape decedat)
Cronică American Horror Story  
Cronică Person of Interest
Cronică A Gifted Man
Cronică Revenge
Cronică Prime Suspect (aproape decedat)
Cronică Whitney
Cronică Last Man Standing
Cronică Charlie’s Angels (decedat)
Cronică 2 Broke Girls
Cronică Unforgettable
Cronica Ringer
Cronica The Playboy Club (decedat)
Cronica Up All Night
Cronica Secret Circle
Cronică Free Agents (decedat)

3 thoughts on “Seriale noi: Cronică “New Girl”. Zooey Deschanel e Adorkable

  1. Pe Zooey Deschanel am ochit-o in ,,500 (days of summer)”. Mi-a fost simpatica atunci, imi place tare mult de ea si in New Girl.
    Am vazut doar 7 episoade momentan si intr-adevar personalitatile tipilor incep si ele sa se contureze incet, incet. Serialul e relaxant, placut.
    Un singur aspect m-a deranjat de vreo cateva ori: obiceiul lui Jess de a canta ce face. Sper sa gaseasca un echilibru acceptabil, sa nu exagereze cu asta…

    • trifoi says:

      Da, cantatul a fost deranjant mai ales in cel mai recent episod, cand chiar intentiona sa faca sex… E o linie subtila intre adorabil si enervant si sper sa n-o treaca prea des!

Leave a comment