Pe principiul so bad it’s good, o să mă uit la acest serial până la sfârșitul vieții lui, care n-o să vină prea devreme, pentru că momentan are audiențe foarte bune. American Horror Story, creat de Ryan Murphy și Brad Falchuk, echipa de șoc din spatele altui supermegahit care s-a dedat kitschoșeniilor, Glee (plus Nip/ Tuck), este un ghiveci de clișee, o alăturare rococo a imaginilor șocante, o mașinărie care în primele trei episoade arde prin combustie internă povești care l-ar fi putut ține un sezon întreg de 12-13 episoade.
Premisă: Un psiohoterapeut (Dylan McDermott) și familia lui – soția, Connie Britton (aka Mrs Coach din Friday Night Lights), și fiica, Taissa Farmiga (sora adolescentă a Verei) – se mută de la Boston în California, într-o casă superbă (și malefică), în urma infidelității lui cu o studentă și avortul spontan al soției. Megahaos urmează.

Pssst! They're behind you!
Analiză: Printre elementele aruncate în ceaunul în care domnii Murphy și Falchuk au amestecat vârtos se numără copii creepy cu sindromul Down, gemeni ginger cu bell-bottoms și bâte de baseball, o menajeră care femeilor li se înfățișează la vreo 80 de ani, cu ochi de sticlă, iar bărbaților ca o french maid cu fusta lungă de 5 centimetri și jartiere, un costum S&M de latex care prinde viață și fecundează pe cineva, o Jessica Lange ca o tornadă, dar nu în sensul bun, încât nu-ți dai seama dacă personajul ei e nebun sau senil și multe crime, sânge și desfrâuri în plus.
Și asta doar în primul episod, căci ulterior vagonul deraiază și mai tare de pe șine, nu mai știi cine anume e fantomă sau nu, diverși oameni sunt drogați și nu știm de ce, iar eroina Vivien și fiica ei Violet sunt victimele unei home invasion a la Funny Games, dar mai puțin creepy, în timp ce Ben, psihoterapeutul, e hărțuit de un bărbat cu jumătate de față arsă (fost locatar al casei), jucat de Denis O’Hare, adică Regele Mississippi-ului din True Blood.
Sample dialogue între Ben și Burnt Man, care-i reproșează că Ben a vorbit cu fosta sa studentă/ amantă.
You killed your entire family, spune Ben.
Yes, but I was never unfaithful, răspunde Burnt Man.
Apropo de Ben: el ia decizia genială de a-și trata pacienții într-un birou din casă, iar pacienții lui sunt, desigur, atrași de magnetismul malefic al casei trecute în harta pentru turiști The Murder House. Primul pacient e un puști cu dorințe mari de a-și ucide colegii de liceu, a cărui anxietate existențială o atrage iremediabil pe Violet. Adolescenta are probleme în schimb cu o colegă de liceu, dependentă de cocaină, dar care nu suportă țigările (drăguț de ipocrită), pe care o atrage în subsolul casei, lăsând ce există acolo (în afară de borcane creepy) să-i rezolve problemele.

One big happy family
Problema cea mai mare a serialului e răspunsul la întrebarea: De ce nu se mută odată din casă?, mai ales că întâmplările sunt din ce în ce mai dubioase, violente, iar familia află cât de curând că istoria casei e lungă și sângeroasă și lista e mult mai lungă decât cuplul cu murder/suicide de dinaintea lor (singurul pe care agenta imobiliară era obligată să-l anunțe). Iar noi vedem aceste întâmplări extrem de violente în flashbackuri, deși relevanța lor pentru episodul săptămânii e relativă.
Ei bine, în cel de-al treilea episod, ei exagerează și dau deja trei motive pentru care nu se mută din casă, dar nu sunt sigură că sunt valabile în asemenea măsură. Și nu știu ce s-ar putea întâmpla într-un foarte probabil sezon doi, având în vedere că foarte multe povești au fost înghesuite, fără timp de respiro în trei episoade.

Jessica Lange is going crazy
Cum am mai scris și mai sus, personajul Jessicăi Lange e atât de incoerent, încât nu-ți poți da seama exact care e faza cu ea. Dar n-are legătură cu misterul. Ba o vedem cu un tânăr în pat, ba observă săparea unui mormânt și nu ridică un deget, ba e cleptomană și tot așa. E dureros de evident că știe foarte multe, dar scenariul, în mare parte, nu-i oferă un punct de stabilitate. E all over the place…
Cu toate astea, I cannot look away. E addictive și atât de prost, încât îmi cam place. Știu că niciun indiciu nu duce spre nimic legat și dens, nici spre un substrat anume. E doar un kitsch cu imagine bine-studiată și cu actori buni care bântuie în întuneric cu personajele lor…
Cronică Person of Interest
Cronică A Gifted Man
Cronică Revenge
Cronică Prime Suspect
Cronică Whitney
Cronică Last Man Standing
Cronică Charlie’s Angels (decedat)
Cronică 2 Broke Girls
Cronică Unforgettable
Cronica Ringer
Cronica The Playboy Club (decedat)
Cronica Up All Night
Cronica Secret Circle
Cronică Free Agents (decedat)