The Dacia, spioance sexy și vrăji malefice: apariții autohtone în seriale americane


Cu toții știm că românii apar sau sunt menționați în seriale atunci când vine vorba de vampiri, gimnaste, evil spies și tot așa. Dar eu, în loc să mă lamentez, am ales să mă amuz, cu tot felul de chestii simpatice pe care mi le-am notat. În această postare vor fi doar trei, dar hei – sequelurile sunt la modă, nu? Între timp, shall we begin? Sper că aţi avut un 1 Decembrie foarte românesc!

Poate cea mai recentă prezenţă autohtonă într-un serial a fost cea din Supernatural, episodul Shut Up, Dr Phil O mică-reuniune a la Buffy, episodul i-a avut ca inivitaţi pe Charisma Carpenter (Cordelia) şi James Marsters (Spike), în rolul unui cuplu de vrăjitori care, în cearta lor, aproape de divorţ, ucid o grămadă de oameni şi eroii trebuie să-i oprească.

Primul indiciu asupra situaţiei? O monedă românească cu litere chirilice (cam veche, nu?) din secolul XV-XIX. Căutăm un român bătrân? se întreabă Sam şi Dean. Cazul se încheie cu un showdown, în care Cordelia şi Spike (trebuie să le spun aşa) încearcă să-i blesteme pe cei doi… în română! Puterea magiei nrege te condamnă la suferinţă şi moarte. Supune-te ordinelor mele, sună blestemul, cu o pronunţie atroce, desigur.

Nu contează asta, ci contează referinţa Buffy (la niciunul dintre momente nu am găsit clipuri, oricât de mare ar fi YouTube-ul). Şi anume, momentul în care Willow i-a redat sufletul lui Angel, folosind tot un blestem în română, de origine ţigănească.

În extrem de amuzantul serial parodie NTSF SD SUV, la orice de la CSI-uri la 24, la sfârşitul sezonului, în episodul cu preşedintele oraşului San Diego (you have to watch it to get it!), avem parte de o spioancă română care-i fură la propriu inima preşedintelui. Ea e jucată de Courtney Ford (fiica lui Trinity din Dexter, de exemplu) şi îşi încheie momentul scurt cu vorbele (iar în română): Noapte bună, el presidente!

Sigur, are o parte mică de episod, dar e, desigur, malefică. Simpatic moment, pronunţia ceva mai bună. Moving oooon…

Ultima păţanie românească din această primă serie este Dacia (după imagini – şi cea de sus – modelul e vechi 1310, poate 1400. Nu mă pricep aşa bine, dar sigla e loud and clear). Apariţia ei constantă în serialul animat Archer e extrem de amuzantă, mai ales că serialul ăsta are o estetică retro şi n-am nici cea mai vagă idee de unde le-a venit să bage Dacii.

Faza şi mai amuzantă e că, în primul episod, noi văzusem maşina dar nu puteam băga mâna în foc că aia chiar era Dacie. Dar, prin natura poveştii, ni s-a confirmat. Adică, la sfârşitul acestui episod pilot, un personaj se dovedeşte a fi spion sovietic şi, când îşi motivează trădarea, el spune pur şi simplu: Îmi doresc o Dacia! Go figure…

2 thoughts on “The Dacia, spioance sexy și vrăji malefice: apariții autohtone în seriale americane

  1. Bestial!
    Ca sa adaugam la colectia ta: in primul episod din Breaking Bad, seful lui Walter White e romanul isteric Bogdan. Se aud oarece cuvinte in romana, inclusiv o injuratura copioasa.
    Buna initiativa ta 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s