Iubirile lui Milorad Pavic scrise în “Mantia de stele”


 În ultima vreme am fost cam reticentă la poveştile de dragoste, în sensul că trebuie să fie cu adevărat speciale şi ferite de siropoşenii ca să suport să le citesc. Iar Milorad Pavic (la prima mea întâlnire cu el, dar clar nu ultima) a reuşit să-mi atragă atenţia. Un alt motiv pentru care am fost reticentă la început a fost omniprezenţa zodiilor şi horoscoapelor, dar până la urmă cartea m-a cucerit, chiar destul de devreme.

Ai putea spune că Mantia de stele e un volum de povestiri în ramă, deşi persoana care călătoreşte în şase poveşti diferite este aceeaşi, ea nu influenţează în niciun fel poveştile, doar este martor la ele, iar vocea ei nici nu se aude în afară de primul capitol, în timp ce trece dintr-o matrioşka (ea le zice păpuşi ruseşti, dar parcă matrioşka e un termen mai simpatic) în alta. Dar nu pot fi considerate vieţi anterioare, pentru că majoritatea au loc aproape concomitent, în afară de două-trei, care au loc în trecut.

Cele 12 zodii sunt grupate în şase capitole, fiecare dintre capitole reprezentând cele două faţete ale poveştilor de dragoste. Complementaritatea asta are nişte rezultate minunate, mai ales în partea cu Berbec şi Capricorn. Unde este prezentat conceptul de pistic, un opus al cărţilor de vise, adică în loc să ţi se spună ce înseamnă să visezi ceva, afli ce să faci pentru a visa ceva anume. O femeie Berbec şmecheră se foloseşte de asta pentru a-şi influenţa destinul.

Mantia de stele e un refugiu pentru visătorii marcaţi de războiul din fosta Iugoslavie, bombardamentele din Belgrad şi toate distrugerile. În iubire şi în vise evadează, chiar dacă durerea le marchează şi pe acestea.

O femeie Peşti îi scrie unui fost profesor încercând să afle de ce o zi din viaţa ei trece cât trei din viaţa altora.  O frumuseţe din Grecia vizitează o insulă şi pleacă într-o croazieră cu un joc ciudat de poker. O altă femeie, uitată de iubitul ei, Minotaur, încearcă din răsputeri să-i atragă din nou atenţia. Şi tot aşa, dar cuvintele nu au cum să explice magia din fiecare poveste, care se manifestă în cele mai ciudate feluri, de multe ori amuzante, de câteva ori sexuale – ca o fântână falică, o vitrină care arată un alt oraş, un dulap cu cifru găsit în care sunt localizate obiecte de preţ şi tot aşa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s