Seriale noi: Cronică “Last Man Standing”. Misoginie, xenofobie, homofobie. Fără umor


"Taie-l de la anus la gură..."

Două curente opuse au luat naştere sezonul ăsta în sitcomurile Americii. Primul apărut e the chick sitcom. Seriale ca 2 Broke Girls, New Girl şi Whitney, care au în centru femei, problemele lor, vieţile lor, etc. Validitatea acestui curent e dubioasă. Dar asta va fi subiectul altui post.

Al doilea curent e cel al tipilor ofticaţi că femeile conduc lumea. Din ăsta fac parte How to Be A Gentleman, Man Up! şi Last Man Standing. (Mai e unul, dar în primăvară) Ultimul din listă, Last Man Standing, marchează întoarcerea lui  Tim Allen la TV (după mulţi ani de pauză de la Home Improvement). Well, this sucks.

Happy Happy Rainbow

Premisă: Tim Allen (well, personajul lui, dar nu mă interesează să-i ţin minte numele) e un bărbat căsătorit, cu trei fete, cu o meserie manly: vinde prin catalog tot felul de unelte de vânătoare, inclusiv arbalete. Acasă are şi trei fiice: una foarte girly, alta joacă fotbal şi a treia, cea mai mare, are şi un baby (a intrat în travaliu în timp ce era în cinema la Avatar) şi e mamă singură. Allen se simte bine pentru că e comis-voiajor, dar când şeful îl ţine la sol şi-i spune să lucreze la site, se simte brusc sufocat.

Analiză: Well, ăsta e un produs – cum am scris şi mai sus – misogin, xenofob, homofob, rasist, de toate. Glumele sunt oribile, iar personajul lui Allen le spune pe toate. Desigur, pentru un serial misogin, e normal ca personajele feminine să fie clişeistice şi prost dezvoltate. Soţia îl acceptă pe douchebagul ăsta aşa cum o fi, oricât de douchebag o fi. Fetele nu sunt nici ele prea bine dezvoltate: una e foarte girly şi puţin isterică, cealaltă e băieţoasă, agresivă şi-l copiază pe ta-su, iar a treia, the single mom, e pur şi simplu obosită de jobul de chelneriţă.

Cât despre ultimul bărbat în viaţă, e odios. E clar că e un serial pentru americanii redneckşi, care nu acceptă nimic diferit, nimic în afară de ce consideră ei că e normal. Ultimul bărbat nu ştie ce e Glee, dă vina pe Obama-care şi o învaţă pe aia mică să spună lucruri ca I’ve been cooped up with you hens long enough.

Când îl duce pe nepot la grădiniţă (unde copiii se pregăteau să construiască o moschee din perne), se supără că e un loc în care toţi sunt acceptaţi, condus de cel condus de actorul Joel David Moore (lovely în Bones şi Chuck), titrat pe imdb drept Happy Happy Rainbow Play Care Center Employee, căci Happy Happy Rainbow îi spune ultimul bărbat în picioare. Şi aici face şi un gay joke, că dacă rămâne nepotul acolo, soon he’ll be dancing on a float. Dezgustător. În primul rând, acest macho crede că un bărbat n-are de ce să danseze vreodată. El mai crede că fotbalul (soccer) este de fapt Europe’s covert war for our children’s hearts and minds. Amuzant, nu?

Bărbatul crede că munca e sanctuarul lui, departe de acele femei enervante. Şi culmea e că la sfârşit, sfaturile şi imixtiunile lui în viaţa fetelor, dau roade. Un mesaj perfect. Şi, până la urmă o să se simtă frustrat că soţia lui a fost promovată şi va lucra mai mult (că, zic eu, locul femeii e la cratiţă, nu?) şi-l urăşte pe iubitul fiicei mijlocii (cea isterică), pentru că-şi face manichiura, de exemplu.

Fix it?  Kill it. (semn cu degetul în dreptul beregatei, de la stânga la dreapta)

Cronică Charlie’s Angels (decedat)
Cronică 2 Broke Girls
Cronică Unforgettable
Cronica Ringer
Cronica The Playboy Club (decedat)
Cronica Up All Night
Cronica Secret Circle
Cronică Free Agents (decedat)

3 thoughts on “Seriale noi: Cronică “Last Man Standing”. Misoginie, xenofobie, homofobie. Fără umor

  • trifoi says:

   Da, sunt femeie. Si barbatii (spre deosebire de pampalai) trebuie sa fie lipsiti de umor, misogini, xenofobi si homofobi? Ca sa nu mai zic de republicani… Si stai linistit (ă?) am alternative dincolo de chestia asta cliseistica si plictisitoare…

   • Cris says:

    Pentru a mai scrie si eu ceva, iti recomand sa urmaresti Better With You. Cred ca iti va placea. Desi este un film in care femeile rad un pic de barbati (ceea ce ma enerveaza), totusi imi place. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s